За една година са привлечени над 4 млн. лв. допълнително за община Доспат

За една година са привлечени над 4 млн. лв. допълнително за община Доспат

„2016 година беше успешна за Доспат. Успяхме да привлечем около 4 млн. лв. допълнителни средства, които инвестирахме в благоустрояването на общината“. Това каза за SmolyanNews.com кметът Елин Радев. Той обясни, че част от средствата са инвестирани в реконструкцията на главна улица в Доспат, около 2 200 м, която е една от най-важните артерии в общината.

Това, което предстои през 2017 година е реализирането на проект за асфалтиране на определени улици във всички населени места, освен в Барутин. Стойността на проекта е около 2 млн.лв. Освен това общината е кандидатствала с три проекта, по Програмата за развитие на селските райони, за изграждане на водопроводи, селски улици и общински пътища. „Подготвяме нови проекти за саниране на училището в село Бръщен и на детската градина в село Касъка. Изготвяме процедури за изграждане на детски и спортни площадки във всички населени места“, каза още Радев. Реализиран е и проект за близо 1 млн. лв. за саниране и вътрешно оборудване на СОУ „Димитър Благоев“ в общинския център.

По отношение на Националната програма за енергийна ефективност, община Доспат очаква финансиране за санирането на два блока. Проведена е процедура за избор на изпълнител, договора също е подписан. Освен тези два блока има и трети, който отговаря на изискванията и в момента е в процес на избор на изпълнител.

Задълженията, които наследи преди малко повече от година общинското ръководство на Доспат бяха около 8,5 млн. лв. В момента са около 7,8 млн. лв. Разплатени са над 700 хил.лв.

„Направили сме и програма за финансово оздравяване. Кандидатствали сме пред Министерството на финансите за отпускане на около 6 млн.лв., но засега нямаме отговор от там“, каза в заключение кметът на община Доспат Елин Радев.

Вирни се горе