За десета поредна година село Смилян отбелязва празника на фасула

За десета поредна година село Смилян отбелязва празника на фасула

Смилян стана запазена марка за Родопите и България, каза при откриването на събитието кметът Николай Мелемов

За десета поредна година село Смилян отбелязва празника на фасула.По традиция той стартира с гръм на фасулевото топче на входа на местното читалище.

С “Добре дошли” приветства гостите на събитието кметицата Събка Миткова.Тя припомни традицията на празника, който популяризира селото като атракция за туристите.Тази година за първи път са включени и участници от селата по Горното поречие на р.Арда. Миткова благодари на организаторите, община Смолян и всички спонсори без които празникът нямаше да се случи,съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Смилян стана запазена марка за Родопите и България. Искрата преди да гръмне топчето сте вие хората на Смилян и по-точно жените на Смилян. Радвам, се че тук има младежи, което гарантира бъдещето на селото. Желая ви здраве и берекет, каза при откриването на празника кметът на Смолян Николай Мелемов. Той благодари на организаторите- кметството, читалището и кооперацията. Събитието уважиха депутатът д-р Даниела Дариткова и здравният министър Десислава Атанасова.

От сърце ви благодаря, че така добре представяте нашия роден край.Смилян е едно добро постижение не само за България, а и за Европа, каза в приветствието си народният представител.За първи път съм във вашето село и ми е много приятно. Желая ви да сте живи и здрави, да пазите традициите и ще се радвам отново да ви гостувам, подчерта пред жителите на Смилян министър Атанасова, която преди това откри две напълно обновени и ремонтирани отделения в Смолянската болница.В ресторанта на Кооперацията гостите опитаха от вкусната фасул – чорба. Празникът е съпътстван от три конкурса – първият производител на годината, вторият е кулинарен конкурс за ястие приготвено от смилянски фасул, а третият е за пано изработено от бобените зърна.

Всичко това е съчетано с музикално – хумористична програма и награждаване на победителите в конкурсите. Извън конкурсната програма, по време на десетото юбилейно издание на празника ще се представят традиционни храни от селищата в Горното поречие на р. Арда, както и местата за настаняване и подслон в туристическата локализация „Горното поречие на р. Арда”. На събитието присъстваха още секретарят на община Смолян Замфир Копчев и общински съветници. Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе