За 700 хил.евро се санира сградата на община Смолян

За 700 хил.евро се санира сградата на община Смолян

Несъстоятелно е да се твърди, че община Смолян има нещо общо с избора на фирми и работници, защото търгът е игран от МИЕТ, уточни зам.-кметът Марин Захариев

От януари тази година започнаха строителните и ремонтните дейности по саниране сградата на община Смолян със средства от фонд „Козлодуй”. Администрацията кандидатства през 2012 г. пред Министерство на финансите с проект за близо 700 000 евро, който беше одобрен. След одобрението му, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ обяви процедури за цялата страна. Обектите по фонд „Козлодуй” са групирани за територията на страната и всички процедури са играни от МИЕТ, уточни заместник-кметът на Смолян Марин Захариев. За Южен-Централен район търгът включва 48 сгради и печеливши са фирма ТРЕЙС. Несъстоятелно е да се твърди, че община Смолян има нещо общо с избора на фирми и работници, защото търгът е игран от Министерството, каза още Захариев. В регистъра на обществените поръчки също може да се провери, че общината не е играла търг за строителство по фонд „Козлодуй” и това е неоспорим факт. Може да се провери и цялата поръчка да се видят всичките обекти и изпълнители на територията на цялата страна. Всеки изпълнител от своя страна използва подизпълнители на различните обекти. Община Смолян е само получател, но не и контрагент по договорите за строителство, обясни още зам.-кметът по повод появилите се спекулации, че администрацията е избрала фирмата изпълнител. Отправяме апел към всички, които си позволяват да изнасят неверни факти в публичното пространство, първо да проверят информацията или да потърсят уточняване официално в отговорните институции. Не се намираме в години на тайни и задкулисие, когато бяха сключвани дългосрочни договори, чийто горчиви плодове все още берем, а във времена с ясни правила, публични регистри, откритост и прозрачност, коментира Захариев.

Много малко общини могат да се похвалят с одобрени проекти по фонда, още повече с такъв, който реално е на максимума за общини– за 700 хил. евро, припомни зам.-кметът. Включени са дейности по цялостно подмяна на дограмата, отоплителната мрежа, смяна на осветление с енергоспестяващо такова, поставяне на изолация на покриви, подове и места, където това е възможно, без да бъде нарушавана фасадата. Очаква се след 3-4 месеца да приключи ремонта и сградата да придобие модерна европейска визия, да бъде по-уютна, приветлива, топла и енергийно ефектива, както за всички служители, така и за многобройните граждани, които я посещават. Спестените средства от ток и гориво ще могат бъдат насочени за ремонти и саниране на детски градини, други общински сгради и обекти, посочи Захариев. Мотивите на администрацията да кандидатства по този проект са, че откакто е построена сградата през 1984 г., не са предприемани никакви сериозни мерки по отношение на енергийната ефективност. С площ от повече от 18 000 кв.м. и с огромна натовареност /в нея се помещават Община Смолян, държавните структури на НАП, НОИ, Сметна палата, Търговски регистър, Обреден дом, Социално подпомагане, Съюз на инвалидите и други/. Парите, които се харчат за отопление и електроенергия от всички тези ведомства са огромни. В рамките на проекта беше изготвен енергиен одит, който очерта мерките по енергийна ефективност за максимално намаляване на енергопотреблението на сградата.

Вирни се горе