За 24-и път, колоритният празник Тодоровден в Момчиловци събра традиции, култура и българщина

За 24-и път, колоритният празник Тодоровден в Момчиловци събра традиции, култура и българщина

За 24-и път, колоритният празник Тодоровден в Момчиловци събра традиции, култура и българщина. В народния календар той е познат като Конски Великден. С магията на шевиците, гайдите и гайтаните, жителите на Момчиловци показаха любовта си към родното място и желанието, родопския дух да се предава от поколение на поколение. Верни на стила си и на мотото на празника – „Хубав кон и хубава жена не са за сиромах човек”, гостите на селото станаха свидетели на стародавните традиции и конкурсите за коне, съпроводени със смях и лакърдии. По традиция се проведе шествие до центъра на селото, предвождано от иконата на Св. Тодор, от знамена, родопски носии и гайди.

Празникът откри кметът на Момчиловци Сийка Суркова, която разказа за традицията на Тодоровден и представи присъстващите. Тя посочи, че специален гост е посланикът на Кралство Мароко Нейно Превъзходителство г-жа Закиа Ел Мидауи, под чийто патронаж преминават тазгодишните конни надбягвания, а жителите и гостите на Момчиловци ще опитат от традиционната мароканска кухня и ще видят красивите женски носии на Мароко. Посланичката поздрави жителите на селото с празника и благодари на организаторите за културното събитие. Тя разказа какво място заема коня от най-древни времена в Мароко.

Кметът Николай Мелемов поздрави всички именици с днешния празник и покани посланикът на Мароко г-жа Закиа Ел Мидауи да присъства на Роженския събор това лято.

Жителите и гостите на празника бяха поздравени и от депутата Дора Янкова. Според момчиловската легенда кушиите на Тодоровден се правят за здраве и берекет, да няма мор по планината и по хората. Днешният празник поставя началото на пролетта и кани лятото да дойде.

На празника присъстваха още общински съветници, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, кметове на населени места от Общината и от страната. Организатори на празника са община Смолян, кметство Момчиловци, читалище „Светлина”, председателят на Дружеството на конярите Тодор Попсавов и много спонсори.

Вирни се горе