Южноцентралното държавно предприятие предостави безвъзмездно 1300 фиданки на община Смолян

Южноцентралното държавно предприятие предостави безвъзмездно 1300 фиданки на община Смолян

Ръководството на община Смолян благодари на директора на Южноцентралното държавно предприятие инж. Ботьо Арабаджиев за дарените 1300 фиданки. Във връзка с дългогодишната традиция, свързана с честването „Седмицата на гората” през 2015 г. под надслов „Гората – мост към бъдещето”, както и „Деня на Земята” Южноцентрално държавно предприятие чрез териториалните си поделения предостави безвъзмездно фиданки и на община Смолян, извън общия баланс на предприятието. Те са от дървесни видове: бял и черен бор, обикновен смърч, атласки и хималайски кедър, зелена дугласка, обикновена ела, източна туя, акация, албиция, обикновена бреза, обикновен и конски кестен, обикновен явор и други дървесни и храстови видове. Дейността на държавните горски и ловни стопанства е ангажирана с възобновяване на горите, оползотворяване на фиданките, обучение на обществеността в засаждането и грижата по отглеждането на дръвчетата, съхраняването и опазването на природния ресурс, запазване и възобновяване на биологичното разнообразие

Дръвчетата се засаждат в града, училищата, кметствата, детските градини и на места места, където снежното бедствие опустоши гората.

Наскоро фиданки бяха засадени в двора на ПМГ „Васил Левски”. В акцията се включи и кметът Николай Мелемов. Засаждането на дръвчетата беше по предложение на учениците от гимназията.

Тези инициативи се приемат много положително от хората, защото Смолян трябва да бъде чист и зелен.

Вирни се горе