Временно е спряна процедурата за изграждане на градски парк в Златоград

Временно е спряна процедурата за изграждане на градски парк в Златоград

Комисията за защита на конкуренцията наложи временна мярка „спиране” на процедурата за възлагане на обществена поръчка за изпълнение на строителни дейности по обект рехабилитация на градския парк в Златоград, открита с решение на кмета на общината през август т. г.

„Трябва да се даде приоритет на провеждането на законосъобразна процедура, гарантираща равнопоставеност на участниците, без възможно наличие на дискриминационни и ограничителни условия, което ще доведе до ефективно разходване на бюджетни и извънбюджетни средства”, смятат в КЗК. И добавят, че към настоящия момент не може да се направи категоричен извод за извършено нарушение от страна на възложителя (общината).

В жалбата си ЕТ„Електра – Асен Сидеров” определя като дискриминационно изискването в раздел „Икономически и финансови възможности” от обявлението – участниците да разполагат с не по-малко от 1 200 хил. лв. и гарантирана неотменима кредитна линия, отпусната от банка с „добра репутация”. Жалбоподателят счита, че изисканата разполагаема сума е прекалено висока спрямо стойността на поръчката, която е приблизително в същия размер, а също така намира за неясен, а от там и за ограничителен терминът „банка с добра репутация”. Определя за ограничителен и текста в същия раздел на обявлението участниците в процедурата да имат оборот 4 млн. лв. за периода 01. 01. 2007-31. 12. 2009 г., тъй като сумата надвишава 2,7 пъти стойността на обекта на поръчката. Това според него води до неравнопоставеност.

Вирни се горе