Военни машини разчистват пътищата в Смолян, покривът на областаната управа се срина

Военни машини разчистват пътищата в Смолян, покривът на областаната управа се срина

С военни машини се разчистват пътищата към села в община Смолян, които остават изолирани в бедствената обстановка заради снега, съобщиха от пресцентъра на общината. Без ток все още са почти всички села в региона. От общината подпомагат екипите на EVN, осигурявайки дървосекачи за разчистване на терените от многото паднали дървета.

Доброволците от община Смолян от събота са на терен и не спират да работят, посочи кметът Николай Мелемов. В екипите по разчистване на последиците от снежното бедствие са се включили работници от горските стопанства и лесничействата. Според информация от пресцентъра няма сигнали за бедстващи хора.

Пътят Пловдив-Смолян беше затворен от свлачище в района на Нареченски бани. От пътната агенция съобщават, че пътуващите по направлението трябва да използват пътя Кричим – Девин.

Тежкият сняг счупи стъкления покрив на областната управа в Смолян. Паднали са около 10 кв. м. армирани стъкла. Няма пострадали хора. От администрацията са започнали укрепване на съоръжението.

Междувременно областният управител на Смолян Недялко Славов изпрати писма до мобилните оператори с настояване да се предприемат спешни мерки за възстановяване на комуникационните връзки в региона. В по-голямата част от областта липсва каквато и да е мобилна връзка с населението в отдалечените места.

Покритието на мобилните телефони е прекъснато в десетки населени места след изключването на електрозахранването на клетките на операторите. Без подобна връзка сформираните екипи и областният щаб не могат да предвидят и не разполагат с реална информация в случай на бедстващи хора, което не позволява и своевременно съдействие, се казва в писмото до операторите.

Вирни се горе