Водата в Чепеларе вече е видимо избистрена, няма риск за здравето на хората

Водата в Чепеларе вече е видимо избистрена, няма риск за здравето на хората

Община Чепеларе търси подходящи източници за финансиране изграждането на пречиствателна станция за питейни води в град Чепеларе, в момента няма отворени програми за кандидатстване.

На територията на община Чепеларе няма изградени язовири и микроязовири, използват се подземни води за питейно-битово водоснабдяване на населените места. Водохващанията са осъществени, чрез каптаж на намиращи се на територията на общината естествени и карстови извори. Основният водоизточник на питейна вода за град Чепеларе е карстовия извор „Свети дух“, а малките населени места са захранени с питейна вода от собствени водоизточници. Често поради сезонните промени – топенето на снега и обилните валежи, водите от извор „Свети дух“ надвишават нормите за прозрачност и мътност. Тези замътвания обаче не са съпроводени с органично замърсяване на водата, което да доведе до риск за човешкото здраве. Замътванията са от механичен характер, съобщиха от местната администрация.

“Община Чепеларе търси подходящи източници за финансиране изграждането на пречиствателна станция за питейни води в град Чепеларе, в момента няма отворени програми за кандидатстване. Търсим средства за закупуване на механичен филтър за твърди частици”, коментира кметът на родопската община Славка Чакърова.

След последните проливни дъждове в град Чепеларе водата е замътена. От водоснабдителното дружество препоръчват да не се ползва за пиене. Замътяването е предизвикано от попаднали пясък и почва в карстовия извор „Свети Дух“.

Нормално протича учебния процес в детската градина в град Чепеларе и в трите бази. Родителите осигуряват изворна вода за пиене на децата, а в кухнята се готви с чиста вода, осигурена от алтернативни водоизточници.

Вчера – 07.06.2017 г. водата в град Чепеларе вече е видимо избистрена.

Вирни се горе