Венера Аръчкова: Задълженията на общината са натрупани преди години, изтичат срокове за плащане

Венера Аръчкова: Задълженията на общината са натрупани преди години, изтичат срокове за плащане

Община Смолян е заварила няколко проекта, за които средствата са разплатени,а в същото време задачата, която е била за тези средства да бъдат изпълнени различни видове строително монтажни дейности, не е изпълнена, няма представени документи за извършена работа, няма фактурирани условия, в същото време ние нямаме и остатък от налични парични средства. Това заяви днес, главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова при представянето на доклад от извършен одит за цялостното финансово състояние на общината за две годишен период.

Фрапантното в доклада са 2, 450 000 лева за ядрата, 980 000 за Теклен дол, отделно просрочените задължения на община Смолян, което води до появилата се информация, че община Смолян от 88-мо място отива на 243-то, посочи Аръчкова. Да, община Смолян до септември месец 2011 година е посочвала свои просрочени задължения в размер между 2,3 млн. до 2,8 млн. Това е било с цел общината да кандидатства и получава средства под формата на финансиране по програма ФЛАГ, защото там има определен процент от бюджета, обясни още Аръчкова.

Цялостна инвентаризация на община Смолян е извършвана през 2006 година. След това съгласно Закона за счетоводството, всяка година да бъдат инвентаризирани активите и пасивите на общината и материалните запази, не е правена.

Инвентаризацията, която направи новото ръководство беше през декември, януари и февруари. Във всички кметства в населени места е извършена инвентаризация с протоколи по приемане и предаване, защото старите кметове нямат такива протоколи – те какво получават от предишния кмет. В момента продължаваме да издирваме неща, които са заведени, а не са открити, или излизат неща, които са продадени, а не са отписани от активите на общината и т.н., продължи Аръчкова.

Тя обясни, че общината е заложила реалистичен бюджет – от 30 млн. от предишни бюджети, тази година бюджета е 14 млн. До края на годината на 85-90% ще успеем да се справим, защото няма да имаме продажбите, с които да наваксаме, но нямаме и кухи заложени суми, които да бъдат фактор за поява на нови разходи, посочи Аръчкова.

Общината е поела контролираща дейност – с всички видове материали – да се изпълнява най-необходимо и да бъде в рамките на бюджета, с който разполага. Гледаме да не изпадаме в просрочия. С констатациите, които са посочени в доклада е видно, че ние не може за една или две години да разплатим задълженията. Трудно може да излезем от това ниво разходите, които са натрупани за жалост са от 2008 2009 г. В същото време изтичат давностните срокове, с които ние трябва да платим на фирмите, в противен случай те могат да заведат дела и да ни поставят пред следващия проблем със запориране на средства и т.н. Стремим се да пазим баланс на приходи спрямо разходи. Направили сме ограничения, работим със заявки в общината, допълни главният финансист Венера Аръчкова.

Вирни се горе