Венера Аръчкова: Една от най-важните дейности е приемането и реалното изпълнение на бюджет 2012

Венера Аръчкова: Една от най-важните дейности е приемането и реалното изпълнение на бюджет 2012

При интерес от страна на гражданите премина второто обществено обсъждане на проекто-бюджета на община Смолян за 2012 г. и очета на бюджета за миналата година. То се проведе на 22 февруари, а материалите са качени и на сайта на община Смолян и хората имат възможност да се запознаят с тях. Главният финансист Венера Аръчкова разясни параметрите на бюджета и неговите тенденции.

Тя поясни, че при бюджет 2011, общината е получила 97 процента от делегираните от държавата дейности, а 47 процента е изпълнението му в частта местни приходи. Дългосрочните договори са в размер на 86 млн.лв. и те ще се изпълняват до 2017-2020 г. Общината няма получени суми от концесии и дивиденти. Допълнително 198 контрагенти са представили документи за дължими им суми в размер на 7 млн.лв. Има други, които са извършили дейности, но не са представили фактури и трета група, които тепърва представят документи. Има и физически лица, които са извършили дейности, но те не са отразени в счетоводната документация. Община Смолян има задължения и за отчуждаването на имоти в село Левочево. Там пътят е направен, а всъщност все още не е платено на хората, които са си предоставили земите.

Приключи една сложна бюджетна година, през която общините трябваше да се справят с познати и нови предизвикателства. Те включваха 90% размер на държавните трансфери, значителна загуба на собствени приходи под влияние на кризата, основно от възмездния имуществен данък и от продажба на общинска собственост, както и от административни и технически такси, забавени плащания по одобрени проекти по оперативните програми и други, обясни главният финансист на общината."В началото на 2012 година се очаква да продължи действието на част от посочените неблагоприятни тенденции, а след изтичане на първото тримесечие се надяваме, че тези тенденции ще започнат да отшумяват. Очакват се нови ангажименти в сферата на управление на водите, отпадъците, собствено участие по спечелени европроекти.

В условията на икономическата криза и на фона на общото обедняване на гражданите, увеличаващата се безработица и разширяваща се междуфирмена задлъжнялост, една от най-важните дейности на общините е съставянето, приемането и реалното изпълнение на общинските бюджети за 2012 година. От точната аналитична оценка при съставянето на бюджета на общината и вземането на обосновани решения за неговото изпълнение ще зависят в голяма степен размерът на собствените приходи, финансирането на общинските дейности, взаимоотношенията с местната общност".Тези факти подчерта пред присъстващите в залата граждани Аръчкова.

Проектобюджет 2012 е в размер на над 28 млн.лв. Приходите от държавни дейности са в размер на 14 млн.587 хил. и 69 лв. Очакваният размер на приходите от местни дейности е в размер на 14 млн. 308 хил. 894 лв. Отрицателна величина в бюджета е погасяването на дългосрочните заеми, което в размер на 1 млн. 299 хил. 996 лв. Предвидените средства за подпомагане на спортните клубове са в размер на 80 хил.лв.

Граждани поставиха и много въпроси, касаещи предимно включване на улици в капиталовия списък. Здравко Кюлевчиев и съседи му от улица “Добружда”, постави на вниманието на местната власт острия проблем с липсата на благоустрояване на улицата в продължение на години. Кюлечкчиев попита дали тази година се предвиждат някакви ремонти дейности за “Добруджа”. Зам.-кметът на Смолян Георги Даскалов обясни, че 71 улици ще бъдат включени в изпълнението на проекта за втори воден цикъл на града, като до май ще продължи проектирането и тогава ще се извърши и благоустрояването на улицата.

Младите надежди на театралната школа “Юлия Огнянова” в Смолян потърсиха финансова помощ от управниците в града, за да представят своя постановка. Секретарят на общината Замфир Копчев обеща да направи всичко възможно местната власт да им помогне, но за целта те трябва писменно да оформят своето искане и да го представят в общината.

Костадин Карамфилов поиска да бъде създаден Фонд за младежите, където те да реализират своите проекти. Секретарят на читалище “Кирил Маджаров” в кв. Устово Величка Кавърджикова постави въпроса за покрива на читалището, който се нуждае от ремонт след облините снегове. Зам-кметът Даскалов поясни, че комисия от общината събира всички сигнали и ще оценява пораженията на сградния фонд. Заделена е сума в размер на 264 хил.лв. за отстраняване на пораженията след снеготопенето.

Вирни се горе