Венера Аръчкова: Бюджет 2012 е реалистичен и изпълним

Венера Аръчкова: Бюджет 2012  е реалистичен и изпълним

28 млн.лева е проектобюджетът на община Смолян за 2012 година,съобщи на среща с медиите, главният финансист на общината Венера Аръчкова. От тях 13 млн.лв. са целева субсидия от държавата,а 15 млн.лева от местни приходи.

Планувани са 2 млн. лева да бъдат за разплащане на главници по различни кредити.През януари 2012г. общината е разплатила стари задължения в размер на 1.1 млн.лева на различни контрагенти,обясни главният финансист . Отделно от това са платени и 300 хил.лева по стар дълг на фирма СД “Лайтинг”.

В рамките на предходните два-три месеца общината е направила постижение, като е разплатила над 2 млн.лева стари задължения и заплати на служители.

"Надяваме се 3 млн.лв. да бъдат събрани от такса смет,3.6 млн.лв. от различни видове данъци и 6 млн. лв. приход от различни видове продажби на земи,материали и др.",съобщи Аръчкова и допълни,че разходната част на бюджета е оптимизирана изцяло.

Тя обясни, че общината приключва 2011 г. с отрицателен резултат, в същото време имат пренасочени средства от държавни целеви субсидии, които са покрили разходи от местен бюджет.

Според г-жа Аръчкова така заложения бюджет за 2012 година е напълно реалистичен и изпълним.

В момента тече независим одит в община Смолян,съобщи пред журналистите Аръчкова.

Извършват проверка основно на цялостната финансово-икономическата документация на общината за 2009 г., 2010 г., 2011 г. По думите на Аръчкова до момента екипът работи в няколко направления. Първото направление е използването на целевите средства, които са от държавата за това, че са използвани не по предназначение. Второто направление е относно договорите, сключени на общината, поетият дълг по договори на общината е в размер на 86 000 000 лв, като това са договори, които са с дългосрочни изпълнения и краткосрочни. „В крайна сметка целта на одита е да излезне към края на март, началото на април с един одиторски доклад и да станат ясни грешките, които са допуснати и новото ръководство да не допуска такива, както и да предприемем действия по тяхното отстраняване”,съобщи Аръчкова.

Вирни се горе