Въвеждат система за разделно събиране на отпадъци в община Златоград

Въвеждат система за разделно събиране на отпадъци в община Златоград

От 01.02.2016 г., Община Златоград въведе система за разделно събиране на отпадъците, с цел намаляване на тяхното количество, което се депонира на Регионалното депо в гр. Мадан. Основната идея на местната власт е по този начин да се избегне, през 2017 година, увеличаване размера на годишната такса за битови отпадъци, съобщиха от администрацията на кмета. В тази връзка е важно всеки жител на град Златоград да осъзнае задължението си да събира РАЗДЕЛНО отпадъците си, като поставя в :

ЖЪЛТИЯ ЧУВАЛ – пластмасови и метални отпадъци от опаковки – пласмасови бутилки от вода, олио, безалкохолни, кофички от кисело мляко, пластмасови туби или шишета от козметика и санитарно-почистващи препарати, пластмасови чашки и тарелки, почистени от храна, палети и каси, метални кенчета от напитки и почистени консервни кутии;

СИНИЯ ЧУВАЛ – хартиени и картонени отпадъци – вестници, списания, картонени кутии от сокове, мляко, бонобони, бисквити и др., хартиени торбички и чували.

ЗЕЛЕНИЯ ЧУВАЛ – само стъклени опаковки – почистени бутилки и буркани от всякакъв вид и цвят, стъклени шишенца от козметиката.

Като събираме разделно всеки от нас допринася не само за намаляване количеството на отпадъците, извозвани до Регионалното депо, но и за намаляване на разходите за транспорт и на средствата за депониране и отчисленията, които плащаме за тон депониран отпадък, обясниха още от общината.

Вирни се горе