ВАС потвърди избора на Даскалов за кмет на община Девин

ВАС потвърди избора на Даскалов за кмет на община Девин

Състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди избора на Красимир Даскалов за кмет на община Смолян, след като остави в сила решението на Административен съд – Смолян, предаде Дарик.

Делото беше образувано по жалба от представляващия ПП “Движение за европейска интеграция” – Мария Христова Христова срещу решението на Общинска избирателна комисия Девин, с което се обявява избор на кмет на община Девин на втори тур на местните избори. С решението на смолянските магистрати жалбата на ПП “Движение за Европейска интеграция” беше оставена без разглеждане в една част като недопустима, а решението, с което беше обявен за избран кмета на община Девин Красимир Росенов Даскалов, беше потвърдено.

“Настоящият съдебен състав счита, че първоинстанционния съд законосъобразно е приложил разпоредбата, според която когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях се откаже в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от първия тур, на вторият тур участва следващият кандидат получил най-много действителни гласове”, се казва в решението на върховните магистрати. Припомня ме ви, че тогава от балотаж се отказаха двама претенденти от първия тур. Първо това направи Цветелин Пенков, издигнат от местна коалиция, а после и Здравко Василев от ДПС.

Решението на ВАС е окончателно. Така след постановяването му остава неясен резултата само по три дела образувани в съда във връзка с местни избори 2015г. – по жалбите за избора на кмет в община Баните, кмет на община Неделино и за избор на общински съветници в Общински съвет в Девин по жалба на адвокатите Живко и Здравко Чепишеви.

Вирни се горе