Въпреки оплакванията на смолянчани, че съжителстват с овце и кокошки, единици се включиха в общественото обсъждане за промени в наредбата

	 Въпреки оплакванията на смолянчани, че съжителстват с овце и кокошки, единици се включиха в общественото обсъждане за промени в наредбата

В Община Смолян се проведе Обществено обсъждане по повод промени в две наредби. Едната е за осигуряване на обществения ред, поддържане на чистотата, опазване на околната среда и защита на имуществото на територията на Община Смолян и втората е за придобиване, регистрация, притежаване, отглеждане и контрол на кучетата. Аргументи и становища по повод промените изразиха д-р Лазар Лазаров от ОДБХ и д-р Стефан Герджиков от РЗИ. Общественото обсъждане беше открито от инж. Васка Караджова , шеф на дирекция „Строителна дейност и Екология”, която обяви мотивите за предложените промени. За близо две години в „Чистота и екология" са постъпили над 20 сигнала и жалби относно отглеждане на крави, овце, кози и кокошки на живеещи в близост до тях хора.

Сигналите пък по телефона са двойно повече, отчитат от администрацията. Потърпевши се жалват, че на метър от домовете им се складира оборска тор от години и се гледат крави. Други пък отглеждат кокошки в близост до блокове и покрай реките. По този повод община Смолян предлага изменения в наредбата за отглеждане на селскостопански животни. Отглеждането им да става извън терен Първа и Втора зона на Смолян. В останалите зони да се забрани поставянето на временни обекти като кокошарници около реките и водохранилищата. Наредбата ще забрани отглеждането на селскостопански животни на разстояние по-малко от 6 метра от жилищни сгради, както и замърсяването на почвата с оборска тор и животински изпражнения. Другата предложена промяна касае безстопанствените кучета, а именно да се забрани храненето им на територията на общината. По този начин ще се предотврати увеличаването на популацията им и ще намалеят рисковете от инциденти, смятат специалистите. Те настояват да има и глоба в размер на 50 лева за тези, които хранят уличните кучета, а който желае да се грижи за четириного да си го отглежда като домашен любимец по правилата на наредбата за придобиване, регистрация, притежаване и отглеждане на кучета. Инж. Диана Калайджиева – гл. експерт в екодирекцията в Общината, прочете предложенията на ОДБХ – Смолян и РЗИ – Смолян. След направените разисквания, предложенията на двете инстанции бяха отразени в двете наредби. Оглеждането на селскостопански животни и птици да става след регистрацията им в Областната дирекция „Безопасност на храните”. Това не се отнася за Първа и Втора зона на град Смолян, където подобна дейност е забранена. Ако има умрели селскостопански животни, собствениците им незабавно писмено да уведомяват ветеринарния лекар, обслужващ животновъдния обект, кмета на населеното място и обекта за обезвреждане на странични животински продукти, обслужващ съответната територия.

Кметовете и кметските наместници да организират събирането на умрелите безстопанствени животни, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009г. за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека. След направените промени и допълнения в двете наредби предстои предлагането им за приемане от Общински съвет – Смолян В общественото обсъждане не взеха участие много граждани въпреки многобройните сигнали, които постъпват в община Смолян по дискутираните проблеми и които налагат съответните изменения в наредбите .

Вирни се горе