В Златоград честваха 160 години образователно дело

В Златоград честваха 160 години образователно дело

Под патронажа на кмет и депутат в Златоград честваха 160 години образователно дело

Под патронажа на народния представител Недялко Славов и кмета Мирослав Янчев в Златоград честваха 160 години образователно дело и празник на СОУ „Антим І”. Официалното тържество се проведе в събота. На входа на първото взаимно училище кметът Мирослав Янчев и директорката на школото Жечка Хаджийска откриха паметна плоча на Яков Змейкович – един от първите възрожденци учители в Златоград, оставили ярка диря в светското образование на града.

В двора на училището, изградено със средства на златоградчани през далечната 1852 г., приветствия поднесоха официалните гости. Сред тях бе и главният секретар на МОМН Красимир Вълчев, който поднесе поздравителен адрес от името на министъра на образованието. Той връчи интерактивна дъска на училището. Народният представител Недялко Славов, който е и възпитаник на СОУ „Антим І”, изрази признателност към всички бивши и настоящи учители, които са изградили културния и образователен облик на Златоград като лидер в Родопите. Той благодари на кметовете, общинските съветници и директорите на училища, че са последователни в усилията си за подобряване на образователната инфраструктура, за обогатяване на учебния и възпитателен процес.

Кметът на Златоград също приветства просветните дейци, учителите и гостите. Янчев отбеляза в словото си доброто отношение на местната власт към образованието и значението на образователните институции в обществения живот на града.

По случай годишнината бяха отличени заслужили учители, награден бе и училищният танцов състав „Мераклийче”, клубът по баскетбол към школото, който е републикански ученически шампион за 2010 г. Юбилейното честване продължи с богата програма, подготвена от учениците. Изиграна беше възстановка на годишен изпит от периода на Възраждането. С песни, танци и рецитал празникът завърши на мегдана в центъра на Етнографския комплекс в Златоград.

Вирни се горе