В седем области за утре е определен "оранжев" код за опасно време

 В седем области за утре е определен "оранжев" код за опасно време

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, съветват от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Националният институт по метеорология и хидрология определи код “оранжев” за опасно време в областите Кюстендил, Перник, София, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Жълт код за потенциално опасно време е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Пловдив, Смолян , Кърджали и Стара Загора. В областите с оранжев код се очакват обилни снеговалежи и образуване на снежна покривка до 20 см, а в областите с жълт код снежната покривка може да достигне 15 см.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. При необходимост ще се спира движението за почистване на снега и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти. При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа. Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Вирни се горе