В с. Црънча отбелязват 63-годишнината на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев

В с. Црънча отбелязват 63-годишнината на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев

На 1-ви юли по инициатива на читалището в с.Црънча, община Доспат ще отбележат 63-годишнината на граничарите Вергил Ваклинов и Дончо Ганев, загинали в престрелка с нарушители на държавната граница през нощта на 1-ви срещу 2-ри юли 1953 г.

Предвидено е поднасяне на венци пред паметната плоча, намираща се до Римския мост на река “Доспат”, където е лобното място на Дончо Ганев.

От НЧ “Просвета” – с.Црънча обещават да разкажат на децата за подвизите на двамата воини. Предвидено е хорово изпълнение на песента “Там на моста Римски”, която е химн на Интернет форум „Граничарите на България“ – общност на войници, сержанти и офицери служили в редовете на Гранични войски и Гранична полиция, обединени от идеята, че е достойно за всеки човек да бъде защитник на Родината.

На 1 юли 1953 г. младши сержант Вергил Ваклинов, редник Трайко Стаменов и служебно куче Вихър изпълняват бойна заповед по охрана и отбрана на държавната граница в местността „Ливадите", край с. Бръщен. Около 21:30 ч. чуват изстрели откъм района на римския мост на Доспат дере. Вергил Ваклинов и Вихър, следвани от Трайко Стаменов, се отправят към района на престрелката. Минути преди това въоръжена група от четирима диверсанти, завръщаща се нелегално в Гърция, след като е изпълнила задачата си в България, се е натъкнала на наряд от съседната гранична застава в състав ефрейтор Александър Александров и редник Дончо Ганев. В завързалата се помежду им престрелка Дончо Ганев е убит, а Александър Александров и единият от нарушителите са ранени. Вергил Ваклинов пресича пътя на нарушителите и ги преследва по посока на държавната граница, като успява да залови един от тях. В местността „Чуката" (сега „Ваклинова чука"), намираща се на 700 м. югоизточно от с. Бръщен и на 600 м. от границата, Ваклинов и Вихър са тежко ранени при престрелка с другите трима нарушители. След престрелката тежко раненият Вергил Ваклинов е пренесен на ръце от другарите си до съседното село Марулево, където местните жители окосяват голяма поляна, за да може рано сутринта на 2 юли да кацне изпратен от София санитарен самолет, който да го транспортира до болница. Въпреки положените усилия от другарите му, от местното население и от властите, Ваклинов умира по време на полета. С министерска заповед младши сержант Вергил Ваклинов е повишен посмъртно в звание младши лейтенант, а редник Дончо Ганев в звание старшина. Двамата граничари получават и отличието „Герой на Гранични войски". В чест на Вергил Ваклинов през 1960 г. село Марулево е преименувано на Ваклиново.

Вирни се горе