В РИОСВ-Смолян пристигнаха спрейовете за мечки

В РИОСВ-Смолян пристигнаха спрейовете за мечки

Според указанията спреят трябва да се държи далеч от деца.

Спреят не трябва да се използва и върху хора. Този продукт е отблъсква кафява мечка, като може да защити ползвателите в някои неочаквани конфронтации с мечки, но не може да бъде ефективен във всички ситуации или да предотврати всички наранявания. Прочетете цялото упътване за употреба преди да вземете този продукт в места, където мечки могат да бъдат срещани. Прочетете страничните панели за първа помощ и за предохранителните мерки.

Продуктът може да бъде използван само да възпира мечки, които атакуват или изглеждат близо до състояние да атакуват хора. Да не се пръска с този продукт по предмети, палатки или хора, такава употреба няма отблъскващо действие върху мечки. Да не се търси стълкновение с мечки или умишлено да се предизвикват. Предпазителя да не се мести, освен при употреба. Да не се яде или да се позволява да бъде ядена каквато и да е било храна или хранителни материали, които могат да съдържат този продукт.

Този продукт има обхват до 9 м. Опаковката се изпразва приблизително за 7,2 секунди. Не пръскайте мечка, която е на разстояние по-голямо от 9 м. Когато забележите мечка не се приближавайте, не я оставяйте без изход и се отдалечете.

Специални процедури трябва да бъдат следвани за да се освободи предпазителя за действие, да се приложи продукта и да се възстанови предпазната клапа, за да се обезоръжи контейнера. Преди да вземете този продукт в местообитание на кафява мечка, трябва да прочетете инструкциите, които са изброени по-долу и да се запознаете с тези процедури. Ако извършите пробно пръскане с тази опаковка, бъдете сигурни, че посоката на вятъра не е срещу вас и натиснете задвижващия механизъм за не повече от половин секунда. Не пръскайте пробно в площ, която се населява от мечки. Ако сте пръснали пробно, почистете дюзата и контейнера със сапун и вода, за да отстраните остатъка от опаковката. Ако не сте използвали този продукт преди, трябва да си осигурите Counter Asault обучителен спрей и да се упражнявате с него, докато може да извършите тези действия бързо и акуратно.

Създаден е за опериране с едната ръка. Поставете предния пръст в дупката, като в същото време палеца е поставен върху горната бяла пластмасова част, обозначена със стрелкичка. С палец дръпнете предпазителя право назад и го освободете (фигура 1). Натиснете устройството за пускане в действие за да пръснете от спрея (фигура 2). Насочете към лицето и очите на мечката. Натиснете устройството за пускане в действие за 1-2 секунди с цел да създадете бариера от спрей между вас и мечката. Спрете, за да оцените въздействието на вятъра и други фактори и за да коригирате вашата цел ако е нужно, преди да пръснете отново.

Поставете обратно на мястото предпазителя, като дръпнете здраво с палеца, докато се чуе тихо щракване (фигура 3). Проверете да видите дали предпазителя е изцяло на мястото си. Не трябва да има видима пролука между устройството за пускане в действие и предпазителя.

Първа помощ. Ако спреят попадне в очите, дръжте очите отворени и изплакнете бавно и нежно с вода за около 15-20 минути. В случай, че носите контактни лещи, ги отстранете след първите 5 минути, след което продължете с изплакването на очите. Обадете се незабавно на лекар или на център за контрол на отравяне за съвет за третиране. Ако спреят попадне върху кожа или дрехи, свалете замърсените дрехи. Изплакнете кожата незабавно с достатъчно вода за 15-20 минути.

Спреят трябва да бъде носен на място, от което лесно ще бъде достигнат (виж снимките), а не в чанта.

Вирни се горе