В община Смолян се проведе обществено обсъждане относно изграждането на 35 социални жилища

	 В община Смолян се проведе обществено обсъждане относно изграждането на 35 социални жилища

В община Смолян днес се проведе обществено обсъждане относно изграждането на съвременни социални жилища. Администрацията подготвя проектно-предложение за изграждане на 35 жилища до бившия тубдиспансер в кв.Невястата, посочи на общественото обсъждане секретарят на община Смолян Момчил Николов. Общината ще кандидатства пред Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, процедура: BG16RFOP001-1.001-039 ”ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНТЕГРИРАНИ ПЛАНОВЕ ЗА ГРАДСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ 2014-2020”, Инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“.

Подробности за проекта представи пред заинтересованите граждани шефката на дирекция „Икономическо развитие, туризъм и международни проекти и програми” Ефтима Петкова. Площта на имота, в който се предвижда изграждането на социалните жилища е от 800 до 900 кв. м. Жилищната сграда трябва да бъде 5-етажна. Помещенията трябва да бъдат минимум 2,6 метра високи, застроената площ – до 500 кв. м, а разгънатата застроена площ – до 2300 кв. м. Трябва да се проектират 35 броя социални жилища, като се спазва следното разпределение: 11 жилища за един човек, 6 жилища – за двама, 11 жилища – за трима, 4 жилища – за четирима, и 3 жилища за хора с увреждания. В терена има две едноетажни сгради. Едната е за котелно помещение, а другата – за съхранение на цистерни с гориво, които ще бъдат премахнати. Сградата ще бъде в хармонично единство с околната среда, а също така ще бъде изградено място за отдих и детска площадка. Предвидена е и система за БГВ /битово горещо водоснабдяване/ с бойлер със серпентини, използващ слънчева енергия (слънчеви колектори). Целевата група по проектa следва да включва представители на поне 2 от посочените групи:

Бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия – лица, които нямат собствено жилище и не притежават движима или недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, както и не са сключили договор за безвъзмездно ползване на имот, не са настанени в специализирана институция на държавна и/или общинска издръжка, и в същото време отговарят на поне едно от следните условия. Живеят на улицата или на публични места, без осигурен подслон. Нямат обичайно място на пребиваване, които използват за нощуване приюти или други услуги за временно настаняване. Обитават жилище, което не отговаря на законоустановените стандарти за жилищно строителство и проектиране. Обитават жилище, което не е електрифицирано или няма достъп до питейна вода, или канализация и др.; Родители с деца, вкл. непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и увреждания: Хора в риск от бедност и социално изключване – лица, чийто среден доход на член от семейството за предходните 12 календарни месеца от всички източници е по-нисък от законоустановения месечен размер на гарантирания минимален доход за страната, определен с акт на Министерския съвет, за същия период от време. Семейството включва съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак).

Проектът за изграждане на социални жилища е част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Смолян, разработен с широко обществено участие и приет през 2013г. и като такъв, съответно е включен в инвестиционната програма на Община Смолян, одобрена за финансиране по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“.

Вирни се горе