В община Смолян се проведе Ден на диалога между законодателната и местна власт

В община Смолян  се проведе  Ден на диалога между законодателната и местна власт

В 28 общини – областни центрове днес се провежда традиционният Ден на диалога между законодателната и местна власт, организиран от Национално сдружение на общините в Република България. Темата на дискусиите тази година ще бъде “Развитие на европейски тип местни финанси”.

В Смолян Денят на диалога между законодателната и местна власт стартира от 11.00 часа в Сесийна зала на община Смолян. Поканени да участват в срещата са   областният управител, народните представители от Смолян, кметове от Смолянска област, председатели на общински съвети, представители на неправителствения сектор, граждани.

Денят на диалога се организира от 1998 г. насам. На тези срещи едновременно в цялата страна (по избирателни райони) се събират за дискусия народни представители, председатели на общински съвети, кметове на общини, областни управители, експерти, неправителствени организации и медии. Форумите, провеждани по еднакъв дневен ред, подготвен с аргументирани материали от НСОРБ, са посветени на въпроси от изключителна важност за местното самоуправление, както и на очакваните от общините, законодателни промени за следващата година.

Темите на Деня на диалога отразяват приоритетите и развитието на местното самоуправление през годините:

1999 г. – Подобряване на взаимодействието между републиканския и общинските бюджети;

2000 г. – Местните данъци – подход при определяне на взаимодействието между републиканския и общинските бюджети;

2001 г. – Разширяване на ресурсните възможности на общините;

2003 г. – Старт на финансовата децентрализация;

2005 г. – Финансовата децентрализация – как да стане реалност;

2006 г. – Новият мандат на местната власт – с нова законова рамка за развитие на местното самоуправление.

2007 г. – местни избори (без Ден на диалога).

2008 г. – съчетано провеждане на Ден на диалога с Годишната среща на местните власти на тема “Общините – успешни бенефициенти по европейските фондове.

Основният и най-важен резултат от ежегодното провеждане на Деня на диалога е постигнатата традиция на открита и честна дискусия, което позволява по-добро разбиране на позициите на двете страни. Депутатите получават ясна представа за общинските проблеми и очаквания, пречупени през спецификата на конкретния избирателен район, а общините – за националните приоритети и предстоящите задачи на Парламента. Резултатите от дискусиите се обобщават и приемат от Управителния съвет на НСОРБ и са в основата на програмата на Сдружението за следващата година.

Тази година Денят на диалога ще бъде особено важен, защото ще срещне за първи път народните представители от мандат 2009 – 2012 г. с представителите на местната власт. Широкото участие на местна и законодателна власт и активната дискусия ще бъдат заявка за доброто и ползотворно сътрудничество между Парламента и общините.

Вирни се горе