В Неделино ще празнуват "Наша Марта"

В Неделино ще празнуват "Наша Марта"

На 14 март – четвъртък, от 19.00 ч., на площада пред общината, ще отбележим „Наша Марта”. По традиция ще запалим огън от хвойнови клони и ще извием дълго хоро. Ще се почерпим, ще си поискаме и дадем прошка за съгрешеното един към друг и ще приветстваме възраждането на живота и идването на пролетта,съобщиха от общината.

Кметът на общината Стоян Беширов кани всички жители и гости на Неделино да се присъединят към празника и да се почувстват част от голямото семейство в града, способно да преодолява всякакви трудности.

Наша Марта е празник идващ от древността. Още от езичеството. Той стои на границата на зимния и пролетния празничен цикъл. Свързан е с възраждащата се природа. Главен елемент в ритуалността е паленето на Марта – голям огън от хвойнови клони – вид слънчева магия, чийто смисъл е да призове плодородието, да осигури богата реколта и продължаване на родовия ритъм. Хората вярват, че докъдето стига светлината му, дотам ще има плодородие и няма да пада градушка. Прескача се за здраве. Огънят пречиства от бълхи, паразити и зли демони, но също така и от грехове. Гърми се с гръмове и пушки, за да се роят кошерите. Момите очакват светещи признания и обещания за женитба.

Празникът е реплика на познатия и тачен в християнството “Сирница”. Характерното и при двата е искането на прошка. По-младите посещават по-старите си роднини – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, братя, сестри и искат прошка, изричайки : “Прощавай, мале, тате…” и получават отговор: “Простено да ти е!”

Народът казва, че по Марта небето и земята си прощават, затова трябва да го направим и ние хората. Да поискаме прошка от най-близките. Наша Марта е празник, който е съпътстван от всенародното общуване и веселие.

Вирни се горе