В Неделино откриха паметен знак за Холокоста

В Неделино откриха паметен знак за Холокоста

В родопския град Неделино бе открит паметен знак, който да обозначи и запази спомена за антисемитските преследвания през 1942-1944. Тогава по силата на антисемитското законодателство в лагерите са полагали робски труд над 6 хиляди евреи, между които големите български художници Елиезер Алшех, Давид Перец. Правното основание за съществуванието на еврейските трудови групи е чл.21, б. „г“ от Закона за защита на нацията, според който лицата от еврейски произход не могат да се откупуват от военна служба, а се свикват на общо основание, но само като трудоваци. Експлоатацията в трудовите лагери е малко познат факт на българската общественост. Трудовите групи и в лагера в Неделино са били подлагани на жестока експлоатация. Такова е било положението във всички лагери из страната. Масово изселвани от София, лагерниците били безплатната работна ръка на Германия, по думите на известния експерт Робърт Джераси. В тях се е работело по 8-12 часа, в зависимост от тези, които са ръководели лагера. Лагерниците били използвани за строеж на ж.п.линии, трошели камъни, припомня marginalia.bg

Дълго време за трудовите лагерите се твърдеше, че са били „спасителен“ жест на цар Борис Трети, който искал да намали ефекта от Закона за защита на нацията.

Все още живите лагерници и техните близки страдат от т.нар. Холокост травма. Спомнянето за преживяното още е мъчително.

Инициативата за възпоменание на Холокоста в България е на кметството в Неделино и на Организацията на приятелите на Израел в България “Негев” в лицето на нейния председател Николай Гълъбов, както и под егидата на ОЕБ „Шалом“ .

Паркът в Неделино ще носи вече името на големия български музиковед и фолклорист, академик Николай Кауфман, открил и популяризирал у нас и по света неподражаемия неделински двуглас.

Гости на тържеството бяха н.пр. Ирит Лилиан, mосланик на държавата Израел у нас, Максим Бенвенисти, председател на фондация „Цедака“, който прочете поздравителен адрес от името на председателя на ОЕБ „Шалом“ доц. д-р Оскар, п, Десислава Абрашева, началник на кабинета на министъра на правосъдието, зам. областният управител на Смолянска област Андриян Петров, председателят на общинския съвет на община Брезник, Асен Белев, кметът на Брезник, Васил Узунов, много общественици и граждани.

Вирни се горе