В Къща-музей "Ласло Наги" в Смолян официално беше открита обновената постоянна експозиция

В Къща-музей "Ласло Наги" в Смолян официално беше открита обновената постоянна експозиция

В Къща-музей “Ласло Наги” в Смолян официално беше открита обновената постоянна експозиция на “Ласло Наги” под надслова “Кой любовта ще пренесе”

Днес в Къща-музей “Ласло Наги” в Смолян официално беше открита обновената постоянна експозиция на “Ласло Наги” под надслова “Кой любовта ще пренесе”, носеща заглавието на най-известното стихотворение на поета по цял свят. Откриването уважиха областният управител на област Смолян Недялко Славов, заместникът му Владимир Гърбелов, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместник-министърът на културата Амелия Гешева, извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Н. Пр. г-жа Текла Харангозо, представители от семейството на Ласло Наги, представители на Унгарски културен институт в София, Национален фонд “Култура” на Унгария, Унгарска академия на науката, Литературен музей “Петьофи”, Унгарски литературни къщи музеи, Регионален исторически музей – Смолян, Съюз на унгарските писатели, Съюз на българските писатели, Българско републиканско самоуправление, Българско самоуправление на Кишпещ, Община на XIX район, Кишпещ, Будапеща, Фондация “Духовното наследство на Ласло Наги”, ръководители и представители на държавни и общински институции от Смолян и региона, граждани и медии.

Изложбата се посвещава в памет на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018), чиято дъщеря приветства присъстващите и благодари на Смолян за уважението към творчеството на дядо й Ласло Наги.

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на Международна Ботевска награда и на орден “Кирил и Методий”, превел над десет хиляди стиха от българската народна поезия и от български поети. Три пъти получава наградата “Атила Йожеф”, отличен и с унгарската държавна награда “Кошут”. Обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. “дълги песни”. Поетът е автор на двайсет и четири книги. На български са издадени четири негови стихосбирки. Ласло Наги пристига през 1949 г. със стипендия в България. Остава и твори две години, завладян от българската природа и поезия. Добрите му впечатления от България често го връщат в страната ни, придружаван от съпругата му – поетесата Маргит Сечи. Унгарският поет е преводач на български народни песни и класическа и съвременна българска поезия на унгарски език; носител на редица престижни отличия, сред които и български: награда на ПЕН-клуб България (1959), орден “Кирил и Методий”, ІІІ степен (1969), Международната Ботевска награда (1976) и Почетен граждани на Смолян (1976).

Изложбата се реализира като проект на Унгарския културен институт в София. Тя включва най-важните елементи от изобразителното, предметното и поетичното наследство на Ласло Наги. Както в поезията, така и в изобразителното и графичното му творчество изпъква мотивът на коня, като символ на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата. В изложбеното пространство могат да се видят издяланите от Ласло Наги кончета и Витлеем, цитирано е интервю с него, в което споделя колко важни са били за него занаятчийството, майсторството. Съпътстващите текстове в голямата си част са от дневника му, от „Фрагментарна хроника”. Посетителят може да се запознае и с по две от стихотворенията на по-малкия му брат, поета Ищван Аг и на съпругата му Маргит Сечи. За изложбата е изготвен триизмерен вариант на най-известната му калиграма „Криле и пирамида”. В родопската стая попадат най-важните, свързани с българите и България, стихове и картини на поета, иконите му на Свети Георги, както и откъс от краткото му есе за българската народна поезия. Всички картини и художествени предмети в изложбата са копия на оригиналите. Къщата-музей „Ласло Наги“ в Смолян ще бъде отворена от понеделник до петък в часовите диапазони 09:00-12:00 и 12:30-17:30 часа.

Куратор на изложбата е Андреа Бенкьо. Дизайнът е на Ищван Агощон. Визията и графиката са изработени от Вероника Бубик, за подготовката и комуникацията е отговарял Оршоя Радвани. Консултанти са Золтан Яноши и Дьорд Арато. Анимацията е подготвена от Габор Марош и Ерньо Над.

В осъществяването на изложбата от българска страна са участвали сътрудниците на Регионалния исторически музей – Смолян: Таня Марева (директор, експерт етнолог), Цвета Колева (консултант), Донка Симеонова (оперативен сътрудник). Обновената постоянна експозиция на “Ласло Наги” е втори етап в процеса за реновирането на музея на Ласло Наги в Смолян, след като през 2016 г. със средства, предоставени от Министерство на Културата на България е направен основен ремонт на покрива на къщата, в която се помещава експозицията. Сградата е архитектурна недвижима културна ценност с местно значение, строена през 1870-73 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби (домашно тъкани вълнени платове за шиене на традиционно облекло). Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лв. и включва съвременно осветление, мултимедийни прожектори и друга техника.

Днешната проявата е част от празничната програмата на община Смолян по повод честването на Обединения град Смолян.

Вирни се горе