Устово отново блокира пътя заради строежа на ТЕЦ, кметът Мелемов пак беше при протестиращите

  Устово отново блокира пътя заради строежа на ТЕЦ, кметът Мелемов пак беше при протестиращите

Днес , Игнажден, Устово отново излезе на пореден протест срещу строителството на ТЕЦ с биомаса. Недоволните се събраха пред сградата на читалището, където проведоха протестния митинг, организиран от Инициативния комитет. „Като човек подкрепям Вашите притеснения . Няма да допуснем Устово да бъде обгазено. Като кмет съм длъжен обаче да спазвам и законите. Това, което можем да направим е да предизвикаме повторна проверка на издадените документи, издадените разрешителни и както Ви казах, няма да допуснем тук да е запушено и замърсено, посочи Мелемов пред протестиращите.

Д-р Борис Гаров от Инициативния комитет припомни сагата с въпросното разрешително за проектиране от 2010 г. , както и фактът, че вече четвърти месец отговорните институции си прехвърлят проблема и не дават категоричен отговор на въпроса вредно ли е строителството на този ТЕЦ за хората и евентуално пускането му в експлоатация до какви последици ще доведе за здравето и живота им. Д-р Гаров беше категоричен, че ще бъдат сезирани и европейските институции по казуса. Ние заявихме, че ако някоя от отговорните институции каже , че централата не е вредна, спираме с протестите. Но никой не се ангажира с този отговор, което показва, че и те самите се съмняват, а какво остава за населението тук, коментира и председателят на Инициативния комитет доц. Христо Гиневски.

Устовци са категорични, че няма да спрат с протестите. С шествие те отидоха до кръстовището и блокираха от двете страни за половин час главния път до Пловдив и Гърция. Водачите на автомобили чакаха, докато премине блокадата на пътя.

Протестиращите носиха противогази, маски, плакати в знак на недоволство от строителството на топлоцентралата.

Припомняме, че над 1 330 човека се подписаха срещу ТЕЦ-а, в която инвеститорът „Бара Груп” – еднолична фирма на ЧЕЗ, влага 20 млн. лв.

Вирни се горе