Удостояват Бисер Киров и Георги Казалиев със званието "Почетен гражданин на Смолян"

Удостояват Бисер Киров и Георги Казалиев със званието "Почетен гражданин на Смолян"

Дни преди заседанието на Общинския съвет на Смолян, в което е предложено известният райковски общественик, краевед и учен Георги Казалиев да бъде удостоен с най-високото отличие на общината "Почетен гражданин на Смолян, той почина вчера. Само месец след като навърши 85 години, Казалиев си отиде от този свят. Той е роден на 5 септември 1927 г. в с. Райково гр. Смолян. Написал общо 35 книги, 15 от които са специално създадени за Райково и историята му, и 20 по съдържание са в полза на ученици и учители. Създава и първия учебник за учители по Гражданска отбрана. Носител е на 76 надгръдни медала и ордени, както и 3-та степен признание „Кирил и Методий”, и на още 50 грамоти. Удостоен заслужил званието краевед, достоен гражданин на Смолян и общината, носител на годишната награда на Смолян за краеведна литература и наградата „Златно перо”.

През своя дълъг житейски и професионален опит изнася за окръга над три хиляди лекции, написал е също над 700 статии във вестници, списания, местен печат. Обществената му дейност със право е оценена на много високо ниво. Заглавия на някои негови книги са: „Светлини от пепелта” – 5 части; „ Рада Казалиева”. За неговия произход е интересно да се отбележи, че той е потомък на първия свещеник в региона Петър Димитров, както и на първата учителка и поетеса с национално значение Рада Казалиева. Интересен е фактът още, че жена му Елена Казалиева произхожда от рода на даскал Димо.

Другото предложение на кмета на общината за удостояване на званието “Почетен гражданин на Смолян” е за популярния и обичан певец Бисер Киров. Също преди месец – на 4 септември той навърши 70 години. Юбилея си Бисер Киров ще отпразнува със смолянската публика утре в зала №1 на Родопския театър от 18.00 ч. Концертът-бенефис е под наслов “Аз съм само … един юноша”. В концерта ще се включи и група “Вип престиж БГ”, ще присъстват и други известни естрадни певци.

Вирни се горе