Удостоиха посмъртно доц. Христо Гиневски за почетен гражданин на Смолян

Удостоиха посмъртно доц. Христо Гиневски за почетен гражданин на Смолян

Местният парламент на свое редовно заседание днес, единодушно гласува и прие да бъде удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин“ доц. д-р Христо Гиневски. Вотът бе таен и в него се включиха присъстващите 25 общински съветници.

Докладната бе внесена от кмета на Смолян Николай Мелемов, а мотивите са, че доц. Христо Гиневски е отдал целия си живот на съхраняването на българския дух в Средните Родопи и за развитието на образованието и културата в община Смолян. Той е роден през 1943 г. в Устово. Завършил е „История“ в СУ „Св. Климент Охридски“. 23 години бе председател на читалищното настоятелство на НЧ „Кирил Маджаров 1866“. Заемал е редица ключови за културата и науката в областния град длъжности.

Гиневски бе преподавател по стопанска история, езикова култура и краезнание във Филиала на ВСУ „Черноризец Храбър“ Смолян. През последните 20 години той е написал повече от 1500 страници с изследвания на миналото на Средните Родопи. Благодарение на доц. Гиневски Устово има своята двутомна история. Автор е на редица трудове за историята на Родопите.

Вирни се горе