Удължават срока за свикване на общи събрания по Закона за етажната собственост

Удължават срока за свикване на общи събрания по Закона за етажната собственост

От община Смолян уведомяват,че във връзка със Законът за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост свикването на общо събрание в етажната собственост, вписването в книгата за собствениците и по заявление за вписване в регистъра, срока е удължен до 30 юни 2010г.

След изтичането на срока в 6-месечен срок ще се организира провеждане на общи събрания и избор на управителни органи, където не са избрани такива органи поради липса на инициатива на собствениците и обитателите на съответната етажна собственост. Според ЗУЕС собственик или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължението се наказва с глоба предвидена в закона.

Задължения на гражданите собственици в сгради в режим на етажна собственост: От 01.05.2009 год. е в сила Закона за управление на етажна собственост /ЗУЕС/, който урежда обществените отношения, свързани с управлението на общите части на сгради в режим на етажна собственост за правата и задълженията на собствениците и обитателите на самостоятелни обекти или части от тях., както и Наредба №3 от 17.06.2009 год. за създаване и поддържане на публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост. При ново възникнала етажна собственост първото събрание се свиква в 6- месечен срок от възникването й от собственици на самостоятелни обекти, които имат най –малко 20 на сто идеални части от общите части. Когато общото събрание не е свикано в посочения срок, то искането се отправя до кмета на общината и кметът свиква общото събрание по реда предвиден в закона.

Изключение!!! ЗУЕС не се прилага при самостоятелни обекти, когато са до 3/три/ и принадлежат на повече от един собственик.

Задължение на гражданите собственици /обитатели/ в сгради в режим на етажна собственост е: І. Свикване на Общо събрание по ЗУЕС, на което да бъдат взети решение за: Определяне формата на управление и управителни органи /избор на управител и председател на управителен съвет при сдружение/ – чл.9 и чл.10 от ЗУЕС Приемане на правилник на вътрешния ред, съгласно утвърден образец от Министерството на регионалното развитие и благоустройство – чл.11, ал.3 от ЗУЕС Създаване Книга на собствениците по утвърден образец от МРРБ – чл.7 от ЗУЕС ІІ. Подаване на необходимите документи от Управителя или Председателя на управителния съвет се подават в срок в Приемна „УТ” на Община Смолян – в сградата на Община Смолян бул.”България”№12 / чл.44 от ЗУЕС и Наредба №3/17.06.2009 год. за създаване и поддържане на Публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост/

ІІІ. Необходими документи:

1.Заявление за вписване в регистъра, по образец утвърден от Министъра на МРРБ, което следва да бъде попълнено от Управителя или Председателя на управителния съвет на етажната собственост след провеждане на Общо събрание на собствениците със опис на приложените документи – 2 бр. екземпляра /образеца се взема от приемна „УТ” Община Смолян бул.”България”№12/

2.Регистрационна карта на сградата, по образец утвърден от Министъра На МРРБ /данните за нея се вземат от Служба по геодезия , картография и кадастър гр.Смолян бул.”България”№69 и технически паспорт на сградата/– 2 бр. екземпляра

3.Протокол от Общо събрание, подписан от Управителя или Председателя на управителния съвет и трима членове. В протокола се вписват членовете, които са присъствали на събранието, дата и място на провеждане, както и дневния ред – 2 бр. екземпляра

  1. Книга на собствениците, по образец утвърден от Министъра на МРРБ, попълнена с трите имена на собствениците, членовете на неговото домакинство и на обитателите, както и самостоятелния обект и началната дата на обитаване.

ІV. „Самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост” е обособена част от сграда в режим на етажна собственост със самостоятелно функционално предназначение.

„Жилищен комплекс от затворен тип” е комплекс, обособен като отделен урегулиран поземлен имот, в който са построени сгради в режим на етажната собственост и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изискванията на контролиран достъп за външни лица.

Вирни се горе