Удължават до 31 март т.г. срока за подаване на заявления по проекта за подмяна на горивната база

Удължават до 31 март т.г. срока за подаване на заявления по проекта за подмяна на горивната база

Община Смолян удължава до 31 март т.г. срока за подаване на заявления по проекта „ Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Наблюдава се изключителен интерес на смолянчани към проекта, опашките пред Деловодството не спираха особено в края на 2019 г., когато беше последният срок. Към 31 декември миналата година подадените заявления са 1548. За да могат всички желаещи да ползват програмата , община Смолян удължава срока до 31 март т.г.

На 1 юли миналата година в МОСВ кметът Николай Мелемов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с министъра на околната среда и водите Нено Димов по проекта за подмяна на горивната база. Стойността му е 9 604 317,86 лв. Смолян е сред първите общини в България, подписали договор за безвъзмездно финансиране и от 1 октомври започнаха дейностите от първия етап по проекта. Той е задължителен и без него не може да се премине директно към смяна на горивната база. Община Смолян очаква съдействие от гражданите по време на проучванията и обследванията, за да премине по- бързо тази фаза. Защитили сме висок бюджет, надяваме се в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. С подписването на договора процесът по смяна на горивната база става необратим, коментира кметът Мелемов. Няма ограничение за подаване на заявления. Всички, които желаят могат да се включат в програмата. Изискванията са към момента хората да се отопляват на твърдо гориво и да имат желание да подменят своите отоплителни уреди с алтернативни – ток, пелети, газ и др. Условието е три години да ползват подменената горивна база, за да се постигне целта на програмата, а именно да се подобри качеството на атмосферния въздух.

Припомняме, че заявлението за участие и всички изискуеми документи се попълват и подават от собственика на жилището. Документите могат да бъдат подадени в деловодството на община Смолян или чрез електронно сканирани документи в PDF формат на e-mail: merki.smolyan@gmail.com. Образците могат да се свалят от сайта на община Смолян на адрес: http://www.smolyan.bg/bg/menu/fl/89

Вирни се горе