Училище в Доспат приключи проект, свързан с приготвяне на ястия от пъстърва

 Училище в Доспат приключи проект, свързан с приготвяне на ястия от пъстърва

ПГ „В.Левски” – гр.Доспат изпълни дейностите по Проект „Да станем по-добри в приготвянето на здравословни ястия от риба в царството на пъстървата – Доспат”. Проектът се финансира от ОП за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/ в изпълнение на Местната стратегия за развитие на МИРГ „ВЗР”,пише “Вестник на община Доспат”.

Обща цел на проекта бе: Устойчиво развитие на рибарската област и разнообразяване на икономическите дейности с развитие на риболовен туризъм и увеличаване консумацията на риба-местно производство, а специфичните цели бяха: • Създаване, модернизиране и въвеждане на нови продукти в производството, преработката и продажбата на риба в условията на малки и средни предприятия; • Подобряване и поддържане качеството на околната среда на възстановяване и опазване на биоразнообразяването на рибни ресурси; • Развитие на сектор «Туризъм»; • Осигуряване на заетост чрез риболовен туризъм; • Повишаване консумирането на рибни продукти. Целева(и) група бе(и): Мъже и жени навършили 16 години, със завършев 8 клас. • Постигнаха са следните резултати: интегриране на риболовния туризъм в Рибарската област в еко-туристически продукти и местни икономически дейности; • Осигуряване на трудова заетост в дългосрочен план; • Увеличаване консумацията на рибни продукти в територията като ключов елемент в туристичските продукти и услуги. Основните дейности бяха: подготвяне на специалисти в преработката и приготвянето на разнообразна и вкусна храна от риба и рибни продукти – местно производство, които да намерят реализация в заведенията за хранене на територията на трите общини и региона.

На финала на проекта бе направена изложба от рибни ястия в хотел «Диамант». Близо 15 вида ястия, бяха изложени и дегустирани. Предвидено е издаване на каталог с рецепти, които са били приготвяни и изпробвани от обучаемите. В каталога ще има богат снимков материал. Извън проекта, курсистите приготвиха общо 13 вида рибни ястия, представени на проведеното на 17 и 18 август фолклорно надпяване на яз. «Батак».

Вирни се горе