Ученици прославят Барутин с отлични резултати в престижно състезание по математика

Ученици прославят Барутин с отлични резултати в престижно състезание по математика

Учениците Радостин Чолаков от шести клас и Виктория Карталова от втори клас при ОУ “Н.Вапцаров” – с.Барутин, община Доспат взеха участие в Двадесет и шестия есенен математически турнир “Черноризец Храбър”, проведен по случай Деня на народните будители и иницииран от Институт по математика и информатика при БАН. Радостин зае първото място сред участниците от шести клас, а Виктория е четвърта в престижното състезание. Честито и поздравления от “Вестник на Община Доспат” за достойното представяне на възпитаниците на най-голямото основно училище на територията на община Доспат.

Първото издание на турнира е проведено на 1 ноември 1992 г. в чест на Деня на Народните будители. През годините турнирът се е провеждал в Македония, Русия и Казахстан.

Подкрепа на Турнира са оказвали видни наши математици, в това число академиците Благовест Сендов, Борислав Боянов, Петър Кендеров и Стефан Додунеков.

Освен математическо състезание, Турнирът е и повод за целогодишно съпътстващо обучение: провеждат се Майсторски клас Черноризец Храбър, Летен и Есенен математически семинар.

Издават се сборници с материалите от Турнира. Турнирът е и платформа за научни изследвания в областта на математическото образование, а резултатите от тези изследвания са публикувани в авторитетни наши и международни издания.

Участниците са разделени на 6 възрастови групи: 2 клас, 3-4 клас, 5-6 клас, 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас.

Участниците в една възрастова група работят по еднакви задачи, но класирането за всеки клас е отделно. Състезанието е под формата на тест с 5 избираеми отговора, който е от 15 задачи за 2 клас, 20 задачи за 3-6 клас, 25 за 7-8 клас и 30 задачи за 9-12 клас.

Турнирът е включен в Календарния план за състезанията на Съюза на математиците в България и МОН.

Турнирът се провежда от Организатори по места. Научна, методическа и организационна координация се осъществява от екип на ИМИ-БАН (Координатори) с ръководител проф. Борислав Лазаров (Национален координатор).

Официалната страница на Турнира е http://www.math.bas.bg/ch. На нея се публикува информация за резултатите на участниците, която съдържа имената, училище и град, клас и получени точки. Родителите на участниците, които не желаят тази информация да бъде публикувана на сайта, трябва да заявят това на Организатора при записване за участие.

Вирни се горе