Ученици от Златоград, Мадан и Смолян научиха повече за ЕП на посещение в София

Ученици от Златоград, Мадан и Смолян научиха повече за ЕП на посещение в София

Ученици от средни училища в Златоград, Мадан и Смолян посетиха Бюрото на Европейския парламент в България на 18 ноември и се срещнаха с членовете на ЕП Андрей Новаков и Петър Витанов. Младежите научиха повече за възможностите, които Европейският съюз им предоставя.

По време на посещението си в Дома на Европа групата ученици и учители от СУ „Антим I“, Златоград, СУ „Отец Паисий“, Мадан, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Смолян, имаха възможност да се срещнат и разговарят с евродепутатите Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д), както и с екипа на Бюрото на ЕП в България.

„Вие сте новото поколение, на което разчитаме да изведе България окончателно, наред до другите западни държави от ЕС“, каза Андрей Новаков. Той поощри младежите да пътуват и печелят международен опит, да се възползват от възможностите, които ЕС им предоставя, и след това да приложат наученото в България. Евродепутатът мотивира учниците, напомняйки им, че „по-нищо не отстъпвате на вашите връстници от Европа“, и подчертавайки, че „от колкото по-малко населено място идвате, толкова повече трябва да вярвате в себе си.“ Петър Витанов сподели своя опит като политик и описа как изглежда един ден от работата на евродепутат. Той отговори на множество въпроси на учениците спрямо дейността на Европейския парламент, засягайки теми от околната среда до правата на работниците в ЕС, и подчерта важността от това младите да бъдат политически активни граждани. „Само чрез организиране на еднакво мислещи хора, могат нещата да се променят към по-добро, а това става чрез политиката“, отбеляза той. Двамата евродепутати се обединиха около важността при всяка възможност да се работи в полза на България на европейско ниво и потвърдиха, че въпреки политическите си различия обединяват усилия в името на българския интерес. Екипът на Бюрото на ЕП представи на учениците широкия спектър от програми на ЕС, които поощряват и подкрепят младите хора, като Еразъм+, стажове в европейските институции. Те от своя страна проявиха ангажираност по теми като зелена икономика и регионално развитие и се интересуваха от реалните правомощия на евродепутатите по текущи проблеми като опазването на околната среда, иновации в образованието и последствията от евентуален Брекзит. Младите хора показаха своите знания и дълбока осведоменост по редица европейски теми, справяйки се блестящо на подготвената за тях игра с въпроси, свързани с устройството на Европейския съюз. По време на посещението си в София учениците имаха възможност да разгледат забележителности в столицата, свързани с европейската интеграция на България.

През юни 2018 г. ученици от СУ „Антим I“, Златоград, СУ „Отец Паисий“, Мадан, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Смолян, взеха участие в регионалното състезание „Евроскола“ за областите Кърджалийска и Смолянска.

Вирни се горе