Цветан Цветанов посети ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Смилян

Цветан Цветанов посети ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Смилян

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов посети санираното ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в смолянското село Смилян. Училището се състои от три корпуса – физкултурен салон, нова и стара сграда. Постигнатата цел на проекта е обновяване на училището чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, за да се осигурят по-добри условия на учебния процес. Стойността на проекта е 250 000 лв., като средствата са отпуснати от Министерството на образованието и науката.

В Смилян Цветанов бе посрещнат от кмета на селото Чавдар Червенков, директора на училището Лиляна Балийска и преподаватели. Техни гости бяха също депутатът д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева и зам.-кметовете на общината Марияна Цекова и Венера Аръчкова. „Смилян е живо населено място. Има много деца, които в момента спортуват, но техните учители казват, че са изключително активни в усвояването на знания. Разбираме, че всички, които са били извън образователната система, предимно от ромски произход, 100% са вече в училище. И важната следваща стъпка е след 7-ми клас те да продължават своето образование, което е една добра предпоставка за тяхната лична и професионална реализация в бъдеще“, подчерта Цветанов. Той посочи, че резултатите от инвестициите в сферата на образованието са доказателство, че това е правилният път. „Преди малко бяхме в Природо-математическата гимназия в Смолян, където се строи спортна зала, сега в Смилян виждаме училището след ремонт. Това показва отношение на държавата и местната власт към образованието. Виждаме и изключително добре подготвен състав от учители. Изключително добро впечатление прави, че учителите са млади и местни. И доколкото знам в Смолянска област изобщо няма деца, отпаднали от образователната система. Всички са обхванати, а това е доказателство как се реализира приоритет №1 за българското правителство“, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ. Според него трябва с позитивизъм да се приемат наистина добрите постижения, а където има проблем, е нужна градивност и търсене на алтернативни решения. „Пазя вестник отпреди 3-4 години. И ние сме много щастливи, че на тези страници вече ще пише „Обещано-изпълнено“. Осем пъти броих цифрите. Всичко съвпада. Запазила съм си вестника, защото това, което казахте в читалището, се изпълни. Тогава аз станах и казах, че се усеща подкрепата на местната и държавната власт. Мога да кажа за всичко, което се вижда и което не се вижда като подкрепа, която сме получавали“, заяви Балийска. Тя каза, че е майка на дете с увреждане от 19 години. „Първите средства, които получихме, бяха 48 лева и им се радвахме, но когато получих по моята сметка 950 лева, беше нещо невероятно за семейство с такова дете“, допълни тя.

По думите на директорката местните хора виждат подобрената среда за образование, усещат и сигурността, че училището им ще го има, а това дава увереност на младите да създават поколение. „И наистина имаме семейства с по две и три деца. Сега децата в училището са 121, догодина ще бъдат 130. В момента работим по два проекта – “Твоят час” и “По-добро бъдеще чрез включващо образование”, който е в партньорство с община Смолян. Вторият е за обхват на децата от ромски произход, които тук са обхванати на 100%. Няма отпаднали от системата и най-важното – продължават образованието си след седми клас. Децата са ни в училище, защото родителите им имат работа. Ние всъщност не само обучаваме децата, а до някаква степен ги опазваме да не са на улицата“, посочи Балийска.

Вирни се горе