ЦПЛР-ОДК – Смолян се включи в Националната кампания „Походът на книгите”

 ЦПЛР-ОДК – Смолян се включи в Националната кампания „Походът на книгите”

Участниците от клуб „Вълшебният приказен свят” в ЦПЛР – ОДК-Смолян с ръководител Емилия Коджебашева се включиха в VІІІ Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите” като на 8 април гостуваха на школата по бойни изкуства към Спортен клуб “БУДОКА – България“ с председател световния шампион по специална самозащита сенсей Емил Ковачев .

Под надслов „Четем заедно, растем заедно” известният спортист по карате и джу-джицу стартира четенето с откъс от любимата си книга „Карате – до Нюмон“ на известния в бойните среди японския карате майстор Гичин Фунакоши, който е смятан за основател на модерното „карате-до”. „За привържениците на карате тази изключителна книга представлява своеобразна карате – Библия. Тя е моята настолна книга още от дете. Тя е един извор, към който човек винаги може да се връща – връщане, чрез което можем да бъдем сигурни, че бойното изкуство, което днес упражняваме, е все същото, което е въодушевявало и старите майстори от Япония” сподели сенсей Ковачев и продължи, представяйки себе си: „Занимавал съм се основно с бойното изкуство карате – до от 1993 г. до 2008 г., а в момента приоритет за мен са джудо и джу-джицу. Притежавам 1-ви дан по джу-джицу, 2-ри дан по карате и 4-ти дан по специална самозащита“. Спортистът е европейски шампион за 2012 г. в полицейските игри, двукратен републикански шампион по джу-джицу през 2015-2016 г., световен шампион по специална самозащита през 2017 г. В момента е и преподавател по бойни изкуства в ЦПЛР-ОДК – Смолян и участва в спортно-състезателни дейности към Българска Джу – джицу федерация и Българска карате федерация като със своите отбори печели медали на национални, международни и европейски състезания.

След запленяващия му разказ последва обсъждане и извличане на поуката, че най-голямата борба е вътрешната борба със самия себе си. Да победиш гнева чрез бойните техники на карате не е проста техника за постигане на победа в битка. Това е начин за култивиране на духа, както и набор от традиционни упражнения, които служат, за да изграждат навици за стойка, мисъл и действие.

Част от любимите си книги прочете всяко дете от групата и тяхната ръководителка. Накрая на срещата се организира щафетно състезание „Кълбо напред, кълбо назад”, което допълнително повиши градуса на и без това горещите емоции в залата.

Вирни се горе