Трудното дава най-сладките плодове

Трудното дава най-сладките плодове

В ОУ „Гео Милев“ в с. Грохотно, община Девин, разработват методика за обучение на билингви по български език като основа за разбиране на другите учебни предмет!

В ОУ „Гео Милев“ в с. Грохотно, община Девин, учат 52 ученици. „100% от децата са билингви“, казва директорката Фани Василева. Посочва, че почти 70% от времето през деня децата говорят на майчиния си език, а в училище се обучават на български. Съвсем разбираемо това предизвиква трудности. Затова преподавателите са решили да разработят методическо помагало за обучение по български език за деца билингви. Идеята е помагалото да съдържа методически указания и напътствия за обучението на всички ученици от I до VII клас, преодолявайки затрудненията в усвояването на повечето думи от български език. В I клас акцентът ще бъде поставен върху синонимите, защото благодарение на тях езикът става по-богат, а след това ще надграждат знанията.

„Учениците ни общуват помежду си на майчин език. Това изключително много затруднява учебния процес“, обяснява директорката. В училище успяват добре да научат български език, а заслугата за това е на техните преподаватели. Лошото е, че времето в училище е малко, а извън пределите на школото всички говорят на майчиния си език. Това често се случва и по време на междучасията, докато децата играят.

„Трудното дава най-сладките плодове"

Петокласникът Байран Дермеджиев от ОУ „Гео Милев“ в с. Грохотно, община Девин, написа „Помагало по химия и опазване на околната среда“ за седмокласниците в своето училище. 12-годишното момче от малък се интересува от природните науки. Първоначално е привлечен от физиката и мечтае да стане астроном. В V клас открива любовта към химията и вече е категоричен, че професията химик е неговото призвание. Започва да учи сам, посещава и консултациите в училище заедно със седмокласниците. „Не успях добре да разбера уроците от учебника, затова реших да направя помагало със сбита информация от всеки урок и да подготвя задачи за проверка на знанията след всяка тема“, казва момчето. Сборникът е съставен от три части. Първата обхваща цялата информация до урока „Валентност“, втората е посветена на алкалната група, а третата – на халогенната група. Материали събира от интернет и други помагала. Всички уроци вече са разработени и предстои помагалото да бъде отпечатано и издадено. С техническата част ще му помогнат педагозите от школото. Най-голямата му опора е учителката му по химия Елена Хаджийска. „Тя е много добра и винаги е готова да ми помогне или да ми обясни нещо, което не съм разбрал“, разказва петокласникът. В свободното си време Байран постоянно чете и гледа клипчета по химия. Разказва, че в училището има още едно момиче в VI клас, което също като него се интересува от това. Но той вече е по-напред от нея с материала, защото е усвоил уроците и за VII клас до степен, че може да преподава на по-големите деца. В рамките на обучението от разстояние в ролята на „учител“ Байран влиза два пъти, като преподава уроци наседмокласниците чрез презентации, които старателно подготвя. Помага и в проверката на учебните тетрадки по химия на седмокласниците. Възмущава се, че някои от тях не са попълнили всички упражнения, а причината според него е, че за тях информацията е трудна и недотам разбираема. Убеден е, че с помагалото си ще им помогне да разберат колко интересна и по думите му „лесна“ е химията. Съвсем наскоро е решил изпита по НВО по химия след VII клас, а резултатът е повече от добър. Получава 5,40, но иска повече от себе си. „В сърцето на Родопите се развива бъдещ гений по химия. Всички се учудват на това момче.

"Детето е уникално – много умно и скромно“, казва за него директорката на ОУ „Гео Милев“ Фани Василева. Петокласникът вече почти е научил наизуст всички химически елементи от Менделеевата таблица. Поставил си е и цел – иска след завършване на средното си образование да учи „Химия“, „Молекулярна химия“ или нещо подобно в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Диляна Кочева

в."Аз-буки", бр.10

Вирни се горе