Тридневен вело-поход готвят в Смолянско

Тридневен вело-поход готвят в Смолянско

Предстои тридневен вело-поход в района на Смолянско. Началото на велотура ще бъде дадено на 26 юни, като той ще стартира в 11.00 ч. в центъра на Смолян – паркинга при храм “Св. Висарион”. Маршрута включва селата Турян и Пещера. След което предстои спускане по черен път до река Арда. След което участниците продължават по асфалт. В програмата е предвидено и възможност за посещение на Гарга дере, наблюдение на силивряк (орфеевото цвете, символ на българската природа), посещение на пещера Ухловица и на Агушевите конаци в с. Могилица. Първият тур ще приключи в с. Горна Арда, където участниците ще нощуват. Общото трасе за деня ще бъде около 25 км. През втория ден любителите на велосипедите и природата ще започнат с изкачване до изворите на река Арда, като има предвидена почивка на Дядова ряка. Маршрутът минава и през защитена местност „Ливадите“, с. Смилян, където групата ще пренощува.Трасето за деня отново е около 25 км.

Третия ден ще започне с посещение на Музея на смилянския фасул и на мандра „Млечен дом“. След това групата ще се качи отново на колелетата и ще поеме по пътя за Смолян.

Участниците в тура ще имат възможност да се включат и в други събития, организирани в дните на Фестивал на дивите цветя, който се провежда за трети път в района на с. Смилян. Такса са участие е 45 лв., като тя включва 2 нощувки със закуска, транспорт на багажите и водач, съобщават организаторите. Всеки желаещ можа да се включи във вело-похода, като се запише на имейл- rossen.vassilev@biodiversity.bg. Крайният срок е 15 юни, а водачът на тура е Росен Василев, ботаник и организатор на велопоходи по Дунав, Турция и други части на България.

Вирни се горе