Община Смолян отива на прокурор за отклоняване на пари от такса "Смет”

Община Смолян отива на прокурор за отклоняване на пари от такса "Смет”

Сметната палата дава на прокурор финансовите отчети на три общини – Смолян, Генерал Тошево и Монтана, тъй като администрациите са показали разходни документи с фирми, които нямат регистрация в Търговския регистър и нямат Булстат.

Институцията представи на специална пресконференция данните от одитите през миналата година, пише БТА.

Отказ за заверка на финансовия отчет е получил и Техническия университет в София. Учебното заведение е с неправилно заприходени активи за 26 сгради и два апартамента, както и за земи, чиято стойност е над 400 хил. лева.

Като цяло обаче резултатите от одитите на Сметната палата показват, че намаляват нарушенията в областта на обществените поръчки, но пък в същото време продължава негативната практика за многобройни корекции по бюджетите на публичните организации.

Друга нередност в общините е отчитането на дължимите данъци, мита и такси само на касова основа. Това създава възможност за манипулиране на финансовата информация в отчетите на организациите.

В някои общини събирането на големи суми като такса за битови отпадъци е много разпространен начин за харчене на пари не по предназначение, предупредиха одиторите. Вместо за почистване и извозване на отпадъците парите в някои общини се използват за други дейности.

Ето и какви са другите по-често срещани нарушения, отбелязани в отчета

В много общини има имоти, които не са в добро състояние. Става въпрос за постройки, които са държавна или общинска собственост. Към тях няма интерес за отдаване под наем, заради лошото състояние, отчетоха от палатата.

Констатирани са и случаи, когато при липса на достатъчно средства не се прави застраховка на имотите, което пък излага на риск държавното и общинското имущество, предупреждават от институцията.

От Сметната палата наблюдават още и тенденция към ликвидирането на общински предприятия, регистрирани през 90-те години. Те се издържат от бюджета на общината и така увеличават разходите по бюджетите и числеността на персонала.

След проверките на одиторите са извършени корекции на стойност стотици милиони левове, съобщи още на пресконференцията председателят на Сметната палата Валери Димитров. Той обаче поясни, че в тези случаи не става въпрос за кражби, а за неправилно отчетени активи.

Вирни се горе