Трети март в Община Чепеларе

Трети март в Община Чепеларе

Наближава националния празник на Р България – 3 март и по традиция в Община Чепеларе ще се случат редица събития. Най-колоритното от тях е традиционният поход до връх Мечи чал, организиран от инициативни граждани, Българският съюз за защита на Родопите и фондация „Обществен фонд – Чепеларе“. Шествието започва в 08:30 часа от пл. Олимпийски под звучните патриотични песни и гордо развените байраци, като се отравяме към Паметника на загиналите във войните чепеларци. След отдаване на заслужена почит и уважение към загиналите ще се отправим към връха. Няма населено място, в което Трети март да не бъде почетено подобаващо. По същото време в с. Орехово организират поход до Челевещата пещера в израз на признателност към загиналите, съобщиха от общината.

Програмата за честванията на 3 март продължава в 17:30 ч. на площад “Олимпийски”, където ще се изявят самодейците от НЧ „Родопска искра 1880“ заедно с Детския театрален състав към читалището. Денят завършва с тържествена програма и военния ритуала проверка –заря, с участието на 101-ви Алпийски полк – гр. Смолян, което ще се проведе от 18:00 часа на площада.

За любителите на по екстремните усещания и зимните спортове в Пампорово ще отбележи 3 март с Голямото ски спускане със знамена и носии. За трета поредна година на Трети март ще се спуснем заедно от връх Снежанка в Пампорово, облечени в народни носии. И тази година шественото спускане с Голямото знаме ще започне в 11:30 часа от кулата „Снежанка“, ще премине по писта №6 и ще акостира на плаца „Студенец“, където се събират всички присъстващи на събитието. По традиция точно в 12:00 часа ще чуем Националния химн, след което ще се извият големи хора под съпровода на родопски гайди.

От 10:30 до 11:20 качването с лифтовете до кулата „Снежанка“ ще бъде безплатно за всички, които искат да участват в шественото спускане от върха.

Вирни се горе