Тракийски артефакти от Смолян ще бъдат изложени в Лувъра

Тракийски артефакти от Смолян ще бъдат изложени в Лувъра

Това стана ясно след срещата на кмета Николай Мелемов с културното аташе на Френското посолство Давид Вейзман

Тракийски артефакти от Смолян ще бъдат изложени в Лувъра,съобщи ха от пресцентъра на община Смолян. Този факт стана ясен след посещението на културното аташе на френското посолство Давид Вейзман в областния град. Той беше посрещнат от кмета Николай Мелемов и заместникът му Марин Захариев. Пред тях дипломатът обяви, че обикаля музеите в цялата ни страна за да събира артефакти от тракийския и римския период. Целта е следващата година да се направи изложба в Лувъра, защото към момента липсва систематизирана информация за бита на траките.

Френският посланик Филип Отие лично ще съдейства по организацията и планирането на експозицията в един от най-големите художествени музеи в света, разположен в центъра на Париж. Давид Вейзман е останал очарован от Историческия музей „Стою Шишков”. Посетил е още Художествената галерия и Родопския драматичен театър. Той е изявил желание пред кмета Мелемов в Смолян да гостува и Френска театрална трупа.

Посещението на културното аташе в Смолян се осъществи след като градоначалникът се срещна в София с директора на Френския културен център Дидие Талпен. Те са се договорили, в нашия град, до края на годината да гостува изложбата „Архивите на Планетата” 1911-2011 г. Експозицията съдържа подборка от 100 „аутохрома” или първите цветни фотографии, направени между 1911 и 1931 г. от „операторите”, изпратени в четирите краища на света от прочутия френски банкер и филантроп Албер Кан. Една от 50-те страни, посетени от фотографите на „Архиви на планетата” е и България. Между 1913 и 1918 година, Стефан Пасе и Леон Бюзи правят 66 аутохрома в България. Уникалната изложба ще е под патронажа на Негово Превъзходителство Филип Отие, очаква се и той лично да я открие в Смолян.

Вирни се горе