Техника от Кърджали пробила пътя до Мугла

Техника от Кърджали пробила пътя до Мугла

Опитвахме се да не стигаме до бедствено положение, но от три дни няма ток на доста места, затова е по-добре да се обяви бедствено положенвие, за да включим всички държавни институции. Това съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов.

Към този момент без ток са частично Стойките Стикъл, Гела Широка лъка, Чокманово, Бориково, Черешките Сивино и махали Гвоздевица, Ряка, Бърдо, Влахово.

На Хайдушки поляни има 16 човека в жижа, в момента пътя дотам се пробива, обясни Мелемов. Имат храна, но нямат ток. Той увери, че до края на деня ще се справят със ситуацията.

При тази тежка ситуация всички институции работиха пълноценно. Имахме подкрепа от Гражданска защита, пожарна, полиция. Голям проблем е падащите дървета и прекъсване на далекопроводите. Срещнах се с представители на горското, защото упрека е, че есента трябваше да се огледат трасетата и да се прецени тази опасност. Вчера в Мугла бе възстановено електрозахранването, на Пампорово има вода. Имаше опасност туроператорите се оплакаха, че ще водят туристите в Боровец. Там хвърлихме много усилия, защото туристите не ги интересуват причините, те са си платили и искат да имат условия, коментира кметът.

Заради отваряне на пътя в посока Мугла се наложило да се докара тежка техника от Кърджали. Спирането на водата за Пампорово е била за не повече от един ден. Добре, че не се случи на Европейското първенство, защото разчитаме на реклама, каза още Мелемов.

Говорихме с представители на ВиК и ЕВН да има резервно захранване на тези помпи. Защото прохода за Мугла винаги е бил проблем, всяка зима там пада много сняг.

Водили сме много разговори, обикаляме града, голям проблем са колите, които се паркират. Ще се опитаме да направим нещо в тази посока. Централната улица на Смолян се чисти, а второстепенните не са добре почистени, допълни кметът.

Фирмите, които чистят в момента изпадат в случаи, че се надценяват, каза и зам.-кметът Георги Даскалов. Изрично им казахме, че когато нещата излизат извън контрол да се обаждат навреме. Операцията за отварянето на Мугла я водих лично аз и се справихме за около 36 часа. Благодаря на Гражданска защита, които изпратиха булдозер, АТВ закара лекарства на болни хора. Оказа се, че част от техниката на Титан е излязла извън строя, това го разбрахме по време на самата операция, за което сме ги санкционирали, каза той.

Общинската пътна в мрежа е 466 км, почистват се 274 км., републиканската пътна мрежа на областта е 560 км, от които 155 са в община Смолян. Ние имаме ангажимент за 22 км. Не са разплащани суми за снегопочистване от 2008 г. насам. Около 112 000 висят от стари години, за 2012 г. са предвидени 463 100 лева.

Преди да обявим бедствено положение, имахме щаб, който координираше нещата.

Взехме мерки и се постарахме да се подготвим за последния снеговалеж. Без сътрудничество с всички граждани не може да се справим. Апелирам гражданите да са съпричастни към почистването, каза Николай Мелемов.

Подробности-Виж Видео!

Вирни се горе