Търсят новата Кралица на киселото мляко в Родопите

 Търсят новата Кралица на киселото мляко в Родопите

Новата Кралица на Киселото мляко ще стане ясна до броени дни, като вече започна записването на желаещите момичета, които искат да участват в таз годишният конкурс „Мис Родопи“. С титлата „Кралица на киселото мляко 2017“ може да се закичи всяко едно момиче на възраст между 16 и 24 години, като изискването е дапритежава естествена красота и чар. Записването на желаещите да участват в конкурса, който е част от Фестивала на киселото мляко в смолянското село Момчиловци могат да го направят до 26 август на нарочно изработената интернет страница за кастинга. Голямата победителка ще спечели награден фонд от 3000 лв., както и посещение в Китай в рамките на Програма за популяризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства.

Родопското село Момчиловци отново става столица на киселото мляко в началото на септември. Третият Фестивал на киселото мляко – култура и традиции, който има за цел да популяризира производството на кисело мляко и сирена, в съчетание с богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентични занаяти ще се проведе от 8 до 10 септември, предаде Дарик.

Освен, че ще бъде проведен Национален конкурс „Кралица на Киселото мляко – Мис Родопи", ще има и много други изненади и забавления, обещават организаторите, между които Конкурс за най-добро домашно произведено кисело мляко, забавни състезания на площада – най-бързо приготвяне на таратор, надпиване с айран, най-бързо изяждане на кисело мляко, биене на масло и др.

Спонсор и съорганизатор на празника е китайската компания Bright Dairy, която произвежда от няколко години мляко с марка „Момчиловци". Специално за фестивала ще пристигнат гости от Китай, където млякото на Родопите и Момчиловци се рекламира като една от тайните на дълголетието.

Вирни се горе