Талантите от Музикалното училище в Широка лъка откриха Майските тържества, които се провеждат за 44-ти път

 Талантите от Музикалното училище в Широка лъка откриха  Майските  тържества, които се провеждат за 44-ти път

С концерт на талантите от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” в театъра бе дадено началото на тазгодишните Майски културни тържества, които традиционно организира община Смолян. Те се провеждат за 44 –ти път, като продължават традицията от далечната 1969 г. , защото месец май е празникът на Светите братя Кирил и Методий. Младите творци пяха, свириха и играха за публиката, която бурно ги аплодираше след всяко изпълнение.

Водещ на събитието беше директорът на сградата на театъра Адриан Петров, който представи богатата история и традиции на НУФИ „Широка лъка”. Училището е създадено с мисията да съхрани, развие, обогати и популяризира българския музикален фолклор чрез младите таланти на България. То има над 40-годишна история в професионалното музикално образование. През художествените състави на училището –хор, оркестър, танцов състав, групи за автентичен фолклор са преминали над 1120 ученици, чиято творческа реализация е започнала от училищната сцена. По стъпалата на това училище са преминали художествените ръководители на ансамблите „Филип Кутев”, „Родопа”, „Пирин” и др. Многобройни са отличията на възпитаниците на училището у нас и в чужбина. Буквално преди седмица те се завърнаха от Брюксел, където взеха участие във Великденски фестивал. От 2000 г. е разкрита и нова специалност „Български танци”.

На откриването на Майските културни тържества -2013 присъстваха председателят на Общинския съвет Филип Топов, секретарят на община Смолян Замфир Копчев, главният финансист Венера Аръчкова, гл.секретар на областната администрация Петя Пампорова и др.

И тази година Общината е подготвила богата и разнообразна програма, която ще превърне Смолян в символ на изкуството, таланта, творчеството и красотата. Майските културни тържества ще дарят смолянската публика с незабравими мигове от досега с изкуството и културата.

Вирни се горе