Талантите на НУФИ дадоха началото на Първия фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

Талантите на НУФИ дадоха началото на Първия фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“

Днес официално бе открит Първия фолклорен конкурс “Широка лъка пее, свири и танцува“, който бе открит официално с изпълнения на домакините от музикалното училище.

Директорката на НУФИ „Широка лъка” Стоянка Тенова благодари за подкрепата при осъществяването на конкурса на кмета Мелемов, под чийто патронаж се провежда, както и на Пловдивската Света Митрополия и Кметството. Тя каза, че Широка лъка е история, култура и не напразно е приела професионалното музикално образование и се е превърнала в дом на фолклора за най-младото поколение.

Кметът Николай Мелемов поздрави участниците, жителите и гостите на Първия фолклорен конкурс“Широка лъка пее, свири и танцува“, който бе открит официално с изпълнения на домакините от музикалното училище.

Архипастирски богослов от името на Пловдивския митрополит Николай отправи архиерейският наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион.

Конкурсът се провежда днес и утре. Интересът към него е изключително голям. Над 600 деца между 5 и 18 години са заявили участието си и са от цялата страна – Шумен, Велико Търново, Котел, Нова Загора, Пловдив, Чирпан, Тополово, Костенец , Карлово, Хасково, Свиленград, Мезек, Чепеларе, Смолян , Широка лъка и други.Те ще се представят в шест раздела – Индивидуални изпълнители,Народни оркестри и камерни групи,Народни хорове, Народни танци и Автентичен фолклор. Шестият раздел е отворен и всяка година ще бъде посветен на известен фолклорен изпълнител. Тази година НУФИ“Широка лъка“ ще отдаде почит на известния народен певец Младен Койнаров, чиито ученици са бивши и настоящи възпитаници на училището. Голямата награда е приз „С песните на Младен Койнаров“. Ще бъдат присъдени награди на Община Смолян, НУФИ“Широка лъка“ – Диплом , Плакет, медали и грамоти, награда за най-малък участник, за оригинална хореография и други, както и парични и предметни награди. Участниците се представят на три сцени, а Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ гостоприемно отвори врати за всички, които желаят да се потопят в магията на българския фолклор.

Вирни се горе