Такса смет няма да се увеличава през 2013 г, а остава в същия размер

Такса смет няма да се увеличава през 2013 г, а остава в същия размер

Такса смет няма да се увеличава през 2013 г., а остава в същия размер като през 2012 г. Това обяви днес кметът на Смолян Николай Мелемов на заседание на Общинския съвет. Градоначалникът е подписал споразумение с „Титан Клинър”, в което е уговорено да не се увеличава такса смет, макар че в договора с почистващата фирма таксата е обвързана с минималната работна заплата и увеличи ли се тя, увеличава се и таксата смет. Над 6 млн. лв. стари задължения разплатихме през 2012 г. и около 4 млн. лв. дългове по кредити.

Ако ги нямаше тези задължения можеше да освободим населението за 4 години от такса смет и от заплащането на услугите, които извършва община Смолян, коментира пред местния парламент Мелемов. Той даде пример с ДАНО център – Момчиловци. Сградата е общинска и е на стойност 8 хил лв., наливат се още 2 млн.лв. с кредит от ФЛАГ и сега общината плаща месечно по 7 хил.лв. Договорът е за 10 години и всички приходи от този център отиват във фондация, на която е даден, като те не плащат нито такса смет, нито данък сгради. Ето такива неща ще продължаваме да плащаме и през 2013 г. и след това, поясни Мелемов. Кметът оттегли предишното си предложение, в което беше предвидено увеличение на такса смет и предложи на Общинския съвет да утвърди и гласува миналагодишното решение за определяне размера на таксата за битови отпадъци. Местният парламент прие решението. Общинският съвет взе решение проф.Стефан Данаилов да бъде удостоен с най-високото отличие „Почетен гражданин на Смолян”. Предложението до кмета беше направено от Инициативен комитет, придружено с подписи на 80 смолянски граждани.

На последното за тази година заседание на местния парламент по традиция коледарчета от ОДЗ „Родопчанче” сурвакаха за здраве и успешна нова година председателя на ОбС Филип Топов и кмета Николай Мелемов. Малките таланти изнесоха и празнична програма.

Вирни се горе