Златоград празнува днес Освобождението

Златоград празнува днес Освобождението

Днес – 21 ноември 2017 година се навършват 105 години от Освобождението на Златоградския край от османско робство и осветяването на първото българско знаме тук.

Честванията и инициативите, които ще се проведат в Златоград, са свързани и с отбелязването на 105 години от освободителната Балканска война, съобщиха от общината.

Празничните мероприятия ще се проведат при следната програма:

Празничната програма стартира с форум на тема “10 години членство на България в ЕС” и популяризиране на приоритетите на българското председателство на съвета на ЕС.

На специална пресконференция ще бъдат представени реализираните четири проекта, по които са санирани четири обществени сгради в града по Оперативна програма „Региони в растеж“ мерки за енергийна ефективност за общо над 800 000 лева.

По проектите са санирани Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, Районно управление на МВР, Гранично полицейско управление и на сградата на Районен съд Златоград и Районна прокуратура Златоград.

В програмата е предвидена и дискусия на тема „Холандия в ЕС – предизвикателства и възможности“ с представители на холандското посолство у нас и холандския бизнес.

От 15 часа започва тържественото заседание на Общински съвет- Златоград, на което проф. Николай Овчаров ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин“.

По-късно ще бъде открит монумента “Златоград и Космоса”, който е посветен на 240 години от рождението на Делю хайдутин и 40 години от изпращането на легендарната песен “Излел е Делю хайдутин” в Космоса.

Кулминацията на празника е в 17 часа с тържествената заря-проверка с участието на 101 Алпийски полк и представителния оркестър на Военновъздушните сили – Пловдив.

Вирни се горе