Студът ще се усеща повече, измерени -17 градуса в Смолян

 Студът ще се усеща повече, измерени -17 градуса в Смолян

В сряда ще вали и дневните температури ще се повишат, в четвъртък също, в петък идва ново застудяване, а нови валежи не се очакват

Жълт код за ниски температури е обявен за 24 области в страната. Температурите през деня ще бъдат от минус 4 до 1 градус. Градусите ще паднат до 18 – 15 под нулата на места.

В Трън рано тази сутрин е отчетена температура от минус 11 градуса, а в Кнежа – минус 19, в Смолян – минус 17, предаде NOVA. В събота в Кнежа бяха отчетени минус 16 градуса.

Само за четири области на Югоизточна България няма обявени предупреждения за опасности на времето. Навсякъде другаде ще е в сила предупреждението за потенциално опасно време с отрицателни температури през целия ден.

През деня няма да има вятър, няма да има валежи, дори слънцето ще грее през по-голямата част от деня. В планините облаците ще се разкъсват до слънчево.

Студът ще се усеща още повече, тъй като ще се изясни, навсякъде се очаква да бъде слънчев денят. Сутрешните температури ще бъдат между минус 18 и минус 8 градуса – в Северна България между минус 16 и минус 8 градуса, в Западна – между минус 15 и минус 11 градуса, в Южна и Източна България около минус 7 градуса. Дневните температури ще се повишат до около минус 3 градуса в Западна и Северна България, в Източна до около 0 градуса.

За София минималната температура ще бъде около минус 13 градуса, а максималната около минус 3 градуса.

Предстоят ни нови валежи към сряда-четвъртък, като на места те ще са значителни. Причината е поредния циклон, който ще премине този път почти през нашата страна

В сряда още преди обяд ще завали сняг в западните райони. Дневните температури на изток ще се повишават и през нощта срещу четвъртък валежите в Източна България ще бъдат и от дъжд, и от сняг.

В сряда се очаква да се заоблачи и на места да има слаби превалявания от сняг, което и слабо ще повиши температурите и ще бъдат – сутрешните между минус 10 и минус 7 градуса, а дневните от минус 2 до около 6-7 градуса над нулата за Източна България.

В четвъртък ще продължава да вали, валежите почти навсякъде ще бъдат от сняг. Сутрешните температури ще бъдат между минус 6 и минус 1 градуса, а дневните между 1 и 10 градуса над нулата. 10 се очаква да са градусите по Черноморието, където ще има и слаби валежи от дъжд. Най-съществена нова снежна покривка очакваме да се натрупа в планините на Южна България и северозападните райони.

От петък се очаква ново застудяване, температурите ще се понижат отново и максималните ще бъдат между 0 и 5 градуса.

В почивните дни ще бъде студено, не се очакват валежи. Сутрешните температури ще бъдат около минус 7-минус 2 градуса, а дневните между минус 1 и 5 градуса, за София максималната температура ще бъде около минус 1 градуса.

Студено не е само у нас. В съседна Гърция трима души станаха жертва на обилните снеговалежи и минусовите температури. Страната е обхваната от изключително студен фронт, като на места живакът в термометрите падна до минус 18 градуса по Целзий, а обширни части на страната бяха покрити с дебели преспи сняг.

През последните дни температурите в Македония паднаха под минус 12 градуса. В понеделник замръзна част от Охридското езеро. На места ледът достигна дебелина от няколко сантиметра. Обикновено зимните месеци край Охрид са доста по-меки и с по-високи температури. В неделя в град Битоля термометрите показваха минус 21 градуса. В Района на Маврово, в западната част на републиката, снежната покривка на много места е над метър.

В зимна хватка са и в съседна Турция. Заради неблагоприятните зимни условия редица полети по вътрешни и международни линии от летище “Ататюрк” в Истанбул бяха отменени, включително и до София.

Вирни се горе