Стартира участието на Община Златоград по проект „Приеми ме 2015“

Стартира участието на Община Златоград по проект „Приеми ме 2015“

Проект “Приеми ме 2015” се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с общините в България, с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Неговата цел е да се разшири обхватът на услугата “Приемна грижа” и да се затвърди нейното предоставяне на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда.

Община Златоград получи покана за участие в Етап 2 от проекта и през месец октомври подписа Споразумение за партньорство с Агенцията за социално подпомагане. Със стартирането на Етап 2 от 01.11.2016г. се въвежда нов областен модел на управление и предоставяне на услугата „Приемна грижа“ чрез екипи, сформирани на областен принцип.

Реализирането на следващия етап на проект „Приеми ме 2015” ще осигури по-добро качество на живот на уязвими групи деца, ще насърчи тяхното пълноценно включване в живота на обществото, а чрез приемни семейства – във всяка община – партньор ще доразвие на по-ефективно специализирано ниво професията „Приемен родител”. На територията на Община Златоград има две приемни семейства, като към момента в тях са настанени две деца.

Развитието на услугата „Приемна грижа“ и постигнатите резултати по проекта идентифицират необходимостта от нейното надграждане. Въвеждането на иновативни компоненти ще доведе до усъвършенстване на приемната грижа на общинско, регионално и национално ниво, до по-широк обхват на децата, нуждаещи се от приемна грижа, с оглед включването на определи целеви групи.

Проектът е с продължителност 28 месеца – до 31.03.2018 г., вкл., като общият размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 51 600 000 лева.

Вирни се горе