Стартира проект за устойчиво управление на горите в Смолянско

Стартира проект за устойчиво управление на горите в Смолянско

Проектът „Изграждане на капацитет за устойчиво управление на горите в зоните от Натура 2000 в област Смолян”, официално ще стартира този петък (4 ноември, 2011) с работна среща в хотел „Кипарис Алфа” в Смолян.

Проектът се изпълнява от Сдружение „Зелени Балкани” и Фондът за Европейско природно наследство – ЕВРОНАТУР, а средствата са осигурени от Министерство на околната среда на Германия (BMU), Федерална агенция по околна среда на Германия (UBA) и Федерална агенция за опазване на природата на Германия (BfN). Основната цел на проекта е да създаде капацитет за устойчиво управление на горите от Натура 2000 и да синхронизира практиките в смолянските горски стопанства с изискванията на европейското законодателство.

Основополагащ принцип при създаването на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 е именно подпомагането на устойчивото развитие на страните членки, като в същото време се осигури опазване на уникалното биологично разнообразие на Стария континент. В същото време понятието НАТУРА 2000 все още се интерпретира погрешно в България и се възприема в много среди като инструмент за налагане на строги ограничения.

В този смисъл проектът е фокусиран върху необходимостта от целенасочени действия – консултации, обучения и представяне на добри практики, които да покажат, че НАТУРА 2000 и горските дейности не е задължително да се противопоставят, а е възможно да бъдат хармонизирани едновременно за целите местното икономическо развитие и опазването на природното богатство.

Ето защо в рамките на проекта лесоустройствените проекти на някои Държавни горски стопанства ще бъдат моделно синхронизирани с предмета и целите опазване на съответните зоните от Натура 2000. Проектът също предвижда провеждането семинари и учебни пътувания, както и създаването на гражданска структура за управление на ЗЗ «Циганско градище».

Вирни се горе