Стартира проект за превенция срещу наводнения в Чепеларе

Стартира проект за превенция срещу наводнения в Чепеларе

На 16 март т.г. беше подписан договор между ГД „Програмиране на регионалното развитие” и Община Чепеларе за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Регионално развитие”, „Местно развитие и сътрудничество”, „Дребномащабни местни инвестиции”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, „Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в 178 малки общини”.

С това стартира изпълнението на проект „Създаване на условия за устойчиво развитие чрез подобряване на жизнената и работна среда и предприемане на мерки за защита от наводнения в Община Чепеларе”, съобщиха от пресцентъра на общината. Продължителността на проекта е 24 месеца с бюджет 909 523.64 лв., от които 45 476.18 лв. (5%) собствен принос на община Чепеларе.

Общата цел на проекта е устойчиво развитие на община Чепеларе, чрез прилагане на мерки за предотвратяване на потенциални наводнения и минимизиране на риска за човешкото здраве и околната среда. В процеса на реализация на проекта е предвидено изграждане на пет нови бетонни гравитачни подпорни стени за корекция на река Сивковска, на територията на гр. Чепеларе и укрепване на моста над реката при втората подпорна стена, с цел подсилване на фундаментите и конструкцията му, при което последната ще се разшири. Предпазване на населението /жители и гости/ на община Чепеларе от наводнения, като се намали риска от тях, чрез прилагане на устойчиви мерки за борба с наводненията, а именно изграждане на 5 подпорни стени по продължение на река Сивковска.

Вирни се горе