Стартира проект "Българските библиотеки-достъпни за всеки"

Стартира проект "Българските библиотеки-достъпни за всеки"

Днес кметът на община Смолян Дора Янкова подписа споразумение за сътрудничество по реализирането на Проект № 00071115 от Програмата на Министерството на културата „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” с представители на Регионалната библиотека „Николай Вранчен” – Смолян, библиотеката при Народно читалище „България” – Могилица и библиотеката при Народно читалище „Светлина” – Момчиловци,съобщиха от пресцентъра на общината.

Програмата има за цел да насърчи модернизирането на библиотеките, да подпомогне приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество. Те ще получат достъп до интернет, компютърно оборудване и периферна техника за ползване от посетителите и обучение за своите служители. Така библиотеките ще разширят обхвата на предлаганите услуги, ще станат по-привлекателни за хората, ще играят по-значима роля в развитието на местните общности.

В резултат на съвместни усилия на местната общност, ключовите партньори по програмата на фондация „Бил и Мелинда Гейтс” ще бъде създадена „Нова библиотека”, която ще предоставя пакет от услуги: компютри за потребителите; достъп до интернет и он-лайн информация; електронно съдържание от местно значение; електронни услуги; обучение по компютърна и информационна грамотност; разработване и изпълнение на проекти в полза на общността; пространство за местни инициативи и събития; дейности насочени към специфични групи…

Вирни се горе