Стартира меджународния театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни”

Стартира меджународния театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни”

От 24 до 28 септември Смолян е домакин на Първия меджународен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни”. В петте фестивални дни на града и региона ще гостуват трупи от пет държави, ще се изиграят над 30 представления. Първите спектакли вече завладяха най-малките,съобщиха от местната управа.

От 17 часа на откритата сцена в стария център Богомил, най-младата звезда от X-фактор изнесе концерт и бе залят от аплодисменти и фенове. Звездата направи едночасово шоу, на което присъстваха около 200 младежи. След концерта организаторите на фестивала приканиха зрителите на шествие към театъра. То тръгна с приказна стъпка и придружено от многобройна публика. Бели фигури на кокили и огромни топки бяха атракцията на вечерта. От 19 часа в Зала 1 на РДТ се състоя официалното открифане на Фестивала.

„Това е един много специален ден за всички нас – поставяме началото на нещо много хубаво”, каза режисьорът Петър Тодоров, от Фондация „За Родопите”, който е и основен организатор. „Успяхме да го направим със съвместните усилия на община Смолян, Министерство на културата, Фондация „Арт Офис”, Гьоте институт и още много партньори. Смятаме да го превърнем в ежегодно събитие, да поднесем нещо хубаво и красиво на нашите деца”, допълни той и специално благодари на кмета Николай Мелемов, защото както подчерта общината е откликнала веднага само при споменаване на идеята за Фестивала. „За мен е чест да дам началото на Първия международен театрален фестивал”, каза в словото си кметът Николай Мелемов. „Община Смолян наистина прегърна идеята да бъде домакин на този Фестивал, защото аз съм сигурен, че с общи усилия ние ще го направим традиционен. Театралното изкуство възпитава човек да мечтае, да постига целите си, а няма по-важно нещо за нас. На добър час на Фестивала!”, пожела Мелемов.

Успех на Фестивала пожела и турската звезда Тамер Левент, който е своебразен патрон. В зала 1 на театъра своя спектакъл представи Том Гредер от Компания „Оскар” – Швейцария. После за цялата публика Театър „Фаертър” представиха неповторимо „Огнено шоу” на открито до каскадите.

Вирни се горе